Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela; Hamas: Otvaraju se vrata pakla

od prnjavorski 0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp priznao je Jerusalim za glavni grad Izraela, i naglasio da sada počinje novi pristup sukobu Izraela i Palestine.

Međutim, Ambasada Amerike neće se odmah premjestiti iz Tel Aviva u Izrael, na čemu Tramp insistira.

“Smatram da je vrijeme da se Jerusalim zvanično prizna kao glavni grad Izraela”, rekao je Tramp na početku obraćanja u Bijeloj kući i dodao:

“Izraelci su suverena nacija kao i svaka druga i imaju pravo da odrede koji grad će biti prijestonica njihove zemlje”.

On je dodao da se ni nakon dvije decenije pokušaja ne nazire rješenje sukoba između Palestine i Izraela, i naglasio da SAD ostaju duboko posvećene nalaženju kompromisa.

“Izrael 70 godina čeka da se Jerusalim prizna kao prijestonica ove zemlje naglašavajući da je to dom izraelskog parlamenta i vrhovnog suda i zvanične rezidencije premijera i predsjednika”, rekao je Tramp.

Priznavanje Jerusalima glavnim gradom Izraela najavljeno je prije nekoliko dana, nakon čega su uslijedile žestoke reakcije iz arapskih zemalja. Negodovali su i neki evropski zvaničnici, među kojima je i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Hamas: Tramp otvara vrata pakla

Odmah nakon objave američkog predsjednika, iz Hamasa je poručeno da Tramp ovakvom odlukom otvara vrata pakla.

Ranije se oglasio i palestinski predsjednik Mahmud Abas koji je rekao da će priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela zakomplikovati odnose u regionu.

“Priznavanje postavlja prepreke mirovnim procesima”, poručio je Abas prije nego što je Tramp objavio svoju odluku.

nezavisne

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>