Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela; Hamas: Otvaraju se vrata pakla

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp priznao je Jerusalim za glavni grad Izraela, i naglasio da sada počinje novi pristup sukobu Izraela i Palestine.

Međutim, Ambasada Amerike neće se odmah premjestiti iz Tel Aviva u Izrael, na čemu Tramp insistira.

“Smatram da je vrijeme da se Jerusalim zvanično prizna kao glavni grad Izraela”, rekao je Tramp na početku obraćanja u Bijeloj kući i dodao:

“Izraelci su suverena nacija kao i svaka druga i imaju pravo da odrede koji grad će biti prijestonica njihove zemlje”.

On je dodao da se ni nakon dvije decenije pokušaja ne nazire rješenje sukoba između Palestine i Izraela, i naglasio da SAD ostaju duboko posvećene nalaženju kompromisa.

“Izrael 70 godina čeka da se Jerusalim prizna kao prijestonica ove zemlje naglašavajući da je to dom izraelskog parlamenta i vrhovnog suda i zvanične rezidencije premijera i predsjednika”, rekao je Tramp.

Priznavanje Jerusalima glavnim gradom Izraela najavljeno je prije nekoliko dana, nakon čega su uslijedile žestoke reakcije iz arapskih zemalja. Negodovali su i neki evropski zvaničnici, među kojima je i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Hamas: Tramp otvara vrata pakla

Odmah nakon objave američkog predsjednika, iz Hamasa je poručeno da Tramp ovakvom odlukom otvara vrata pakla.

Ranije se oglasio i palestinski predsjednik Mahmud Abas koji je rekao da će priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela zakomplikovati odnose u regionu.

“Priznavanje postavlja prepreke mirovnim procesima”, poručio je Abas prije nego što je Tramp objavio svoju odluku.

nezavisne