Topli dom san 14 godina

Ranka Koviljac, žena koja je sinove odgojila u kolektivnom centru u Sokocu, a sada i unuke, nakon skoro 14 godina života u oronuloj baraci po svemu sudeći čekaće bar još jednu da bi uselila u zgradu namijenjenu porodicama poput njene, iako je krajnji rok za to bio jun ove godine.

1639f-porodica-koviljac

“Prije nepunih godinu dana bilo je rečeno da je potrebno oko 30.000 KM da bi se zgrada završila, da je ostalo samo stubište. Sada se to popelo na oko 60.000 KM. Pitanje je hoće li zgrada biti završena i iduće godine. Možda se čekaju opšti izbori. Mi ne možemo više u ovim barakama da živimo. Sve su gori uslovi, a ide zima. Ne možemo finansijski nigdje drugo, u podstanare”, kazala je Ranka Koviljac.

U baraci kolektivnog centra stanuje sa dva sina, snahom i dvoje unučadi, a rade samo ona i jedan sin. Da situacija bude gora, njoj je u maju operisana žuč, a mjesec dana kasnije snahi je operisano srce. “Nismo se imale gdje ni oporaviti. Od kako sam izašla iz bolnice ja nisam stala da odmorim.

I unučica je bila bolesna. Umorna sam više od života”, plačnim glasom kazala je Ranka. Ističe da je zgrada sa 17 stanova trebalo da bude useljiva u junu ove godine, te da u njoj krov nad glavom treba da nađu većinom porodice iz kolektivnog centra i dijelom neki socijalni slučajevi.

U opštini Sokolac kažu da se već četiri-pet godina radi na ovoj zgradi, te da za završetak izgradnje sada već treba oko 60.000 KM.

“Kalkulisali smo. Treba oko 48.000 KM plus PDV za nezavršene radove. Tu su stubište, keramika, vodo i elektro instalacije.Nezvanično smo saznali da Vlada RS nije ovo stavila u budžet tako da se ove godine neće ništa raditi. Ali, ima javni oglas Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da se dodijele sredstva pa ćemo probati tu konkurisati”, rekao je Milomir Rajić, šef Odjela za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Sokolac.

Izjavu Davora Čordaša, ministra za izbjeglice i raseljena lica RS, nismo uspjeli dobiti. Nedavno je na veb stranici ovog ministarstva preneseno da na prostoru RS trenutno postoji šest objekata kolektivnog smještaja u kojima boravi 158 porodica, odnosno 317 osoba, a sve ove porodice će biti trajno zbrinute u okviru Projekta CEB II najkasnije do kraja iduće godine. Napomenuto je da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS nekoliko godina radi na realizaciji Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II, kojim će biti obezbijeđena trajna stambena rješenja za najugroženije raseljene i izbjegle porodice u RS.

“Nezavisne” su i ranije pisale o slučaju Ranke Koviljac, čiju porodicu je povodom Božića naša ekipa posjetila u njihovom skromnom domu. Rankin unuk Branislav tada nam je otkrio jedinu želju koju je imao za Božić. “Najviše bih želio da dobijemo stan. Ovdje mi je dosadilo. Volio bih da imamo više prostora”, rekao nam je tada mali Brane, kako ga ukućani odmila zovu.

 

Izvor: NEZAVISNE