Tin Šunjerga progovorio zašto je ubio svoje roditelje

“Žao mi je. Kajem se. Svjestan sam šta sam učinio! Ali više nisam mogao da izdržim stalna prigovaranja roditelja!”. To je u glavnim crtama sažetak obrane 19-godišnjeg Tina Šunjerge pred državnim tužilaštvom koju je juče iznosio više od sat vremena u prisustvu branioca po službenoj dužnosti, šibenskog advokata Frane Baice.

Opisao je kako je ubio roditelje, 46-godišnju majku Silvanu i 45-godišnjeg oca Marina, i motive zašto je to učinio.

Nije motiv, kako se mislilo, bila očeva zabrana za odlazak na prijateljevu rođendansku zabavu u Gaćeleze, na koju je otišao u subotu uveče, nekoliko sati nakon što je ubio roditelje, niti je povod bila najava roditelja da će ga poslati na lječenje od zavisnosti kako bi ga skinuli sa droge i odvojili od društva koje je, po mišljenju roditelja, na njega loše uticalo, piše Jutranji list.

Roditelje je ubio svjesno i planski. Kako se navodi u saopštenju šibenačkog tužilaštva u subotu posljepodne prvo je obio sef i uzeo očev pištolj. Potom je pozvao svog prijatelja, 20-godišnjeg Ivana Škarića da ide s njim u polje gde su mu radili roditelji. Ivan je pristao ne znajući šta Tin smjera. Oko 16 sati majci je, koja je upravljala “Saxom”, ispalio metak u potiljak i na mjestu je ubio.

Ivan je pobjegao iz auta i tvrdi da se dva dana skrivao u kući i nikome od šoka ništa nije govorio. Rekao je i da se bojao za svoj život. Nakon likvidacije majke Tin Šunjerga je dopješačio do kuće u Čistoj Velikoj. Oca je zatekao u garaži. Iskoristio je trenutak kad mu je otac bio okrenut leđima i s udaljenosti od 30-ak centimetara ispalio mu hitac u potiljak, ubivši ga na mjestu.

Kakva kazna čeka ubicu?

Ni najveći pravni stručnjaci u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći koliko godina zatvora može dobiti 19-godišnji Tin Šunjerga i hoće li uopše biti osuđen, piše Slobodna Dalmacija.

– Iz medija smo dobili informaciju da je mlađi punoletnik prijavljen za dva krivična djela teškog ubistva, odnosno da je roditelje lišio života na okrutan i podmukao način. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora od najmanje deset godina, a moguće je izreći i kaznu dugotrajnog zatvora koja ne može biti kraća od dvadeset godina, niti duža od četrdeset godina. Kako se radi o dva krivična djela, sud može da izrekne jedinstvenu kaznu u trajanju od pedeset godina – rekao je splitski advokat Jadran Franceski.

Neosporno je da će u ovom slučaju veliku ulogu odigrati sudski vještaci, naročito defektolog, psihijatar i psiholog, kojima će predmet Šunjerga biti dodeljen. Od procjene njegovog mentalnog stanja, nivoa uračunljivosti ili apsolutne neuračunljivosti u trenutku dvostrukog ubistva zavisiće da li će Šunjerga uopšte biti zatvorski kažnjen i koliko, te hoće li mu se uopšte suditi kao maloljetniku ili odrasloj osobi.

Sud može Šunjergu da tretira kao maloljetnika i izekne mu kaznu do najviše deset godina zatvora (ako se dokaže da je djelo počinio kao emocionalno nezreo, povodljiv i nekritičan), može da ga osudi kao punoljetnu osobu do pedeset godina zatvora ako se pokaže da je roditelje ubio svjestan svega, i može i da ga osloboditi, odnosno uputiti na lječenje u psihijatrijsku ustanovu.

atv