Tilerson o Balkanu: Etničke linije da ne budu borbene linije

od prnjavorski 0

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je danas narode na Balkanu da napuste “stare animozitete” kako bi se održao mir u regionu i poručio da će SAD nastaviti da sarađuju sa partnerima u EU kako bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu.

“Imate priliku da odredite novi tok istorije, krvne linije ne bi trebalo više da budu linije bitke”, rekao je Tilerson u predavanju o američkom partnerstvu sa Evropom, koji je održao u centru “Vudro Vilson”.

On je naveo da SAD u svijetu vide da postoji “nova generacija Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka i Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlosti, iako ne mogu nikada da je zaborave”.

“SAD priznaju krhkost Balkana i nastaviće da sarađuju sa partnerima u EU kako bi doveli stabilnost, prosperitet i demokratiju u region. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati”, poručio je Tilerson.

tanjug

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>