Tetovirani sportisti imaće veliki problem na Olimpijskim igrama!

Japanci ne vole tetovaže, pošto ih podsjećaju na mafiju i “jakuze”.Tako tetovirani sportisti i turisti neće biti srdačno dočekani u Tokiju 2020. godine. Turisti u Japanu koji imaju veće tetovaže ne mogu da se kupaju na javnim bazenima, ne mogu da uđu na plaže ili u teretane, a odbijaju da ih usluže i u boljim restoranima i prodavnicama!

Tetovaže su u Japanu povezane sa organizovanim kriminalom, a posebno sa “Jakuzama”, japanskom mafijom.

U toku je i jedan veliki sudski spor na tu temu – 29-godišnji Taiki Masuda, “tatu umjetnik”, izašao je pred sud jer neće da plati “kaznu” od tri hiljade dolara nakon što mu je policija upala u studio.

Policija ovu akciju pravda odredbom o “kozmetičkom tetoviranju” i tvrdi da se tetoviranjem mogu baviti samo ljekari.

“Riječ je o nasilju nad slobodom izražavanja. Tetoviranje nije medicinski čin”, žali se Masuda.

Očekuje se da će suđenje trajati mjesecima, a ako Masuda izgubi na sudu, u Japanu će postati gotovo nemoguće ići na tetoviranje.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da je “stavljanje pigmenta na vrh igle i mastila ispod kože – medicinski čin, te da može izazvati krvarenje ili infekciju u slučaju da ga obavlja neko bez tehničkog znanja”.

“Tatu” umjetnici do prije dvije godine bili su tolerisani. Situacija se u poslednje vrijeme promijenila i počele su brojne racije.

Tako je 2012. godine u Osaki zabranjeno tetoviranje zaposlenim licima, a onima koji su imali tetovaže zabranjeno je da ih pokazuju.

Guverner Osake Iširo Macui poziva turiste da dođu, ali upozorava da su običaji u Japanu drugačiji.

(Srna)