Teslini automobili stizaće i iz Kine

Prvi čovjek američke kompanije, Ilon Mask, planira da započne proizvodnju električnih automobila u Kini, a prve “Tesle” made-in-China trebalo bi da izađu iz fabričkih hala 2020. godine.

Mask je ovu informaciju podijelio sa akcionarima na prezentaciji izvještaja o poslovanju kompanije u trećem kvartalu 2017. i dodao da je 2020. okvirni cilj da Tesla počne sa proizvodnjom električnih vozila u Kini.

On je rekao i da kompanija neće imati značajnija kapitalna ulaganja na kineskom tržištu, koje je najveće na svijetu kada su u pitanju električni automobili, ali i automobili generalno, sve do 2019. Maskova najava dolazi u trenutku kada je kompanija objavila najveći kvartalni gubitak do sada, izazvan problemima sa tempom proizvodnje novog Teslinog Modela 3.

Tesla je u oktobru postigao sporazum za izgradnju proizvodnog centra u Šangaju, i to samostalno, bez nekog kineskog partnera, što bi, ako se posao realizuje, mogao da bude prvi slučaj da neki strani proizvođač automobila uradi tako nešto bez partnerske domaće kompanije.

Mask je kazao da će Tesla u Kini izrađivati manji i jeftiniji Model 3 i, vjerovatno, budući jeftiniji krosover Model Y, ali ne i skuplje i luksuznije modele S i X, s obzirom da želi da kineskim kupcima ponudi cjenovno pristupačnije električne automobile.

On je dodao da će se u Kini proizvoditi najmanje nekoliko stotina hiljada Tesla automobila godišnje.

 

Tesla u Kini ostvaruje jednu sedminu svojih ukupnih prihoda, a modeli ove kompanije su na tom tržištu trenutno 50% skuplji nego u SAD zbog visokih carina i taksi.