MagazinZanimljivosti

Tesla iz Šipova pola vijeka u dvorištu proizvodi struju

0

Prije 52 godine, Slavko Piljić osvijetlio je Janjske otoke. U svom dvorištu, davne 1965. godine napravio je malu hidroelektranu. Ideju je, kaže, pronašao u vojsci, gdje je generator osvjetljavao logor.

Kada je došao kući, uz pomoć diname od auta i vode koju Janjske otoke imaju u izobilju, u svom dvorištu proizveo je struju.

“Početo je raditi najprije sa malom dinamom od auta. Pa poslije toga prešao sam na manji generator koji me je služio jedno desetak godina. Služilo je mene i ovdje burazere, sve ovdje. Jer ovdje struje nije postojalo nikako”, rekao je Slavko Piljić.

Šipovski Tesla, kako Slavka zovu, struju je tako doveo u deset domaćinstava, a nakon pola vijeka prodaje je i Elektroprivredi RS. U svom dvorištu danas proizvodi 22 kilovata struje, a da bi se priključio na mrežu, kaže, morao je dugo da čeka, ali je i dočekao.

“Mi smo čekali jedno godinu i po dana dok smo dobili sve papire. Stvarno je sporo išlo i ja mislim da bi trebalo ubrzati tim ljudima koji hoće da rade, da im daju brže papire da mogu da rade”, rekao je Slavko Piljić.

Taj mali objekat u Janjskim Otocima isklesan je u sedri i česta je stanica turista. Upaljena sijalica i natpis “Mala hidroelektrana Otoke 1” putokaz je koji će vas dovesti do Šipovskog Tesle.

atv

Vučić: Šta da me pita Pens, da li sam palio ambasade?

Previous article

Stvari zbog kojih ćete se za 10 godina gorko kajati: Život nema reprizu!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin