NovostiSvijet

Tereza Mej: Rusi prijetnja svjetskom poretku

0

Obraćanje finansijskoj eliti na banketu u londonskom “Sitiju”, usred teških pregovora o “razvodu” sa Evropskom unijom, britanska premijerka Tereza Mej iskoristila je da, iskazujući namjeru o izgradnji “globalne Britanije”, optuži Rusiju da “prijeti međunarodnom poretku od koga svi zavisimo”. Iz Moskve je stigao odgovor da svjetskom sistemu ne prijeti Rusija, već “zagovornici intervencija, državnih udara i promjena režima”, što su “pravila” koja Rusi ne prihvataju.

Ističući da je “najbolji mogući” dogovor sa EU oko “bregzita” od ključnog značaja, Mejova je tvrdila da je snažno ekonomsko partnerstvo Ostrva i EU “bedem” ruskoj agitaciji i naporima Moskve da, kako kaže, to podrije.

Moskva misli suprotno:

– Svjetski poredak koji odgovara Mejovoj, sa oduzimanjem Iraka, ratom u Libiji, rastom Islamske države i terorizmom u Evropi, imao je svoj dan. Ne možete ga spasti napadom na Rusiju – poručio je ruski senator Aleksej Puškov putem “Tvitera”.

Nedugo pošto je američki predsjednik Donald Tramp, potvrdio da se Rusija nije miješala u predsjedničke izbore u SAD, Mejova je na večeri tvrdila suprotno. Osudila je ruske kampanje “sajber špijunaže”, “miješanje za vrijeme izbora”, hakerske napade na dansko ministarstvo odbrane i njemački Bundestag.

Hladni rat

Uoči posjete britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona Moskvi idućeg mjeseca, Mejova je rekla da ne želi povratak “na hladni rat” niti “stalnu konfrontaciju” sa Moskvom. Ona je u “jednostavnoj poruci” predsjedniku Putinu rekla da Moskva mora da izabere “drugačiji put” i da Rusija može da bude vrijedan partner Zapadu “ samo ako se ponaša po pravilima”. Slucki je odgovorio da ni Rusija ne želi hladni rat već dijalog, ali taj proces treba da bude obostran.

– Rusija se trudi da od informacija napravi oružje, postavljajući medije kojima upravlja država da šire lažne informacije i montirane slike u cilju sijanja razdora na Zapadu i miniranja naših institucija. Velika Britanija će učiniti šta treba da se zaštiti i radiće sa svojim saveznicima da to isto urade – rekla je Mejova, osudivši ujedno rusku “ilegalnu aneksiju Krima”, podršku pobunjenicima na istoku Ukrajine, brojna “kršenja vazdušnog prostora više evropskih zemalja”.

Mejova je, uvjerena da, kako kaže, napuštanjem EU Britanija trasira svoj novi kurs na svjetskoj pozornici, izrazila potpunu privrženost Sjevernoatlantskoj alijansi. Založila se, međutim, za reformu NATO, da bi se “obeshrabrili i suprotstavili neprijateljskoj aktivnosti Rusije”, pojačala vojna i ekonomska pomoć Britanije Ukrajini, kao i “jačala” britanska politika u oblasti sajber bezbjednosti.

Ruski parlamentarac Leonid Slucki je na sve to primijetio da su koraci Moskve u globalnoj areni “uvijek odmjereni, u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom.”

– To ne bih mogao da kažem za neke naše “strateške prijatelje” koji, krijući se iza rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, sprovode korake koji apsolutno narušavaju duh tih rezolucija, samo za račun sopstvenih geopolitičkih interesa – tvrdi Slucki.

(novosti)

Ivanić: Ne bih podržao referendum o nezavisnosti RS

Previous article

INTERVJU MOMČILO NOVAKOVIĆ: Protiv sam hitne procedure izmjena Izbornog zakona u pokušaju da se neko prevari na brzinu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti