NovostiSvijet

Tenkovski rat za nova tržišta

0

Ruski supertenk “armata”, koji je bio u centru pažnje na vojnoj paradi u Moskvi, trebalo bi da krene u serijsku proizvodnju 2017, a najkasnije 2018 godine.

armata

Zasad je napravljeno dvadesetak takvih tenkova koji su dati armiji na ispitivanje, a kad državna komisija da zeleno svijetlo da on može biti primljen u naoružanje vojske Ruske Federacije “Ural vagon zavod” će početi da ih serijski proizvodi.

Čak ako nikad ne zapucaju jedni na druge, već sada se zna da će “armata” voditi veliki rat, ali onaj tržišni sa američkim “abramsom”, njemačkim “leopardom” i onim drugim koji su u “prvoj ligi” grdosija na gusenicama.

Cijena jednog tenka “armata” je oko 400 miliona rubalja, što je 7,9 miliona dolara, pa ga već taj podatak svrstava među najskuplje tenkove na svijetu.

Kada krene serijska proizvodnja “armate”, a Ministarstvo odbrane Rusije planira da kupi čak 3.200 takvih tenkova, jasno je da će cijena za domaće tržište morati biti niža. To potvrđuje i Aleksej Žarič, zamjenik generalnog direktora “Uralvagonzavoda” iz Nižnjeg Tagila.

Poređenja radi američki “abrams M1A2 SEP” koji se serijski poizvodi po poslednjoj modifikaciji od 2004, košta 8,5 miliona dolara, a proizvedeno ih je 10.136. Njemački “leopard 2A6″ koji je počeo da se proizvodi početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, košta 6,76 miliona dolara. Do sada je proizvedeno 3.480 “leparda” raznih modela. Njemački tenk “leopard” sada koriste i armije Austrije, Norveške, Švedske, Švajcarske, Španije, Danske, Grčke, Turske kao i još nekoliko zemalja.

abrams

Izraelski tenk “merkava mark IV”, koji se serijski proizvodi od 2001, košta šest miliona dolara, a do sada je proizvedeno 2.070 takvih tenkova. Britanski “čelendžer 2″ košta 8,6 miliona dolara, a od 1993. do sada ih je proizvedeno 440.

Najnoviji kineski tenk ZTZ-99 košta 2,6 miliona dolara, a armija ove velike zemlje je kupila 800 takvih tenkova.

U Evropi svi priznaju da je ruska “armata” danas superioran tenk. Zbog toga su Nijemci i Francuzi odlučili da zajednički naprave tenk “leopard-3″, za koji misle da bi mogao da konkuriše ruskoj “armati”. Cilj Nijemaca i Francuza je da naprave i počnu serijsku proizvodnju “leoparda-3″ do 2030. godine.

– Generalštab njemačke vojske počeo je ozbiljno da analizira stanje svojih tenkova poslije pripajanja Krima Rusiji kao i rata u Donbasu. Zbog toga je odlučeno da Njemačka poveća broj tenkova “leopard-2″ sa sadašnjih 225 na 328 – tvrde njemački novinari.

Koncepciju novog “leoparda-3″ njemački i francuski stručnjaci bi trebalo da naprave u naredne tri godine. Njemačka obaveštajna služba je znala da Rusi prave novi tenk, što im nije bilo teško saznati jer je to javno rečeno za vrijeme Putinovih boravaka u Nižnjem Tagilu. Sekretar Ministarstva odbrane Njemačke Markus Grubel izjavio je da su konstruktori novog zajedničkog tenka već dobili tehnički zadatak, a u tri naredne godine bi trebali da se opredjele hoće li se “leopard-3″ praviti na osnovi sadašnje platforme ili će to biti posve nova konstrukcija.

LEOPARD2A6-BIG-08

Za ruski supertenk “armatu” su već pokazali interesovanje Indija, Kina i partneri RF iz jugoistočne Azije. Ali kako je izjavio Putinov pomoćnik za vojnotehničku saradnju Vladimir Kožin, “Rusija namjerava da prvo zadovolji potrebe svoje armije a zatim će početi izvoz prijateljskim zemljama”.

– Najviše interesovanje eksperata je za “kapsulu” u novom tenku u kojoj se nalazi posada i koja im znatno povećava šanse da ostanu živi čak ako je “armata” direktno pogođena – ukazuje Kožin.

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, zadužen za vojnoindustrijski kompleks, rekao je da granata koju će koristiti “armata” može da probije metar čelika..

Interesantno je da u fabrici tenkova u Nižnjem Tagilu kažu da se na bazi tenka “armata” mogu napraviti različiti modeli vojne tehnike, od PVO sistema do vozila koja se mogu kretati u područjima zagađenim od radijacije ili raznih hemikalija.

HVALJENI “LEOPARD -2″

Kada je prošle godine predstavljana najnovija verzija njemačkog tenka “leopard-2 A7″ koji proizvodi koncern Krauss-Maffei-Wegmann on je reklamiran kao vrlo dobro zaštićen od raznih protivtenkovskih raketa. Rečeno je da je poboljšano gađanje u pokretu. Nova konstrukcija je omogućila da se smanji njegova buka motora. Može da razvije 70 kilometara brzine.

ZAMJENA

Osim američke armije ,”abramse” imaju Egipat, Saudijska Arabija, Kuvajt, Irak i Australija. Tenk je nazvan po generalu Krejtonu Abramsu, a zamijenili su čuvene američke “patone”.

Interesantno je da su u SAD 1976. razmatrali mogućnost kupovine njemačkih “leoparda 2AV”, ali su se na kraju ipak odlučili za svoj tenk.  novosti

PRNJAVOR: Pomirenje Gatarića i Šikanića na Vidovdanskoj olimpijadi /FOTO/

Previous article

Izgorio kamion u Batrovcima-Bajakovo, na graničnom prelazu kilometarske kolone!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti