BalkanNovosti

Tek rođena beba ostavljena ispred crkve je DOBROG ZDRAVLJA, a Užičani već imaju ideju kako MOŽE DA SE ZOVE

0

Istragom u slučaju „beba“ još nije utvrđeno ko je majka tek rođenog dječaka koji je juče ujutro, živ i zdrav, pronađen pred crkvom u Čajetini i ko je novorođenče ostavio pred vratima bogomolje.

U utorak, nešto poslije 6.30 časova, dijete zamotano u bijelu tkaninu pred vratima crkve Svetog Arhangela Gavrila, u zlatiborskoj varošici, pronašla je mještanka Nada Milošević, pošto je njen pas, kog je na povocu izvela u šetnju, osjetio „nešto“ i vlasnicu bukvalno uvukao u crkvenu portu.

Pronašavši bebu ova Čajetinka je alarmirala sveštenika Petra Lazića koji se u to vrijeme nalazio u parohijskom domu, a potom su zajedno obavijestili policiju i Hitnu pomoć.

Beba je odmah prevezena na neonatološko odjeljenje Opšte bolnice u Užicu, gdje je konstatovano da je stara tek nekoliko sati, da je zdrava i da joj je pupčanik uredno podvezan.

Odmah pošto je dijete pronađeno, počela je istraga, a nadu u brzo rasvjetljavanje slučaja dao je zapis sa jedne kamere za video nadzor.

– Za sada se provjeravaju zdravstveni kartoni trudnica sa ovog područja. Mogućnost da je dijete došlo na svijet u porodilištu, s obzirom na to da je rođeno iste noći kada je i ostavljeno, je gotovo isključena. Ipak, ni to što je dijete pronađeno u Čajetini ne garantuje da je rođeno na teritoriji ove opštine. Moguće je da je ovdje donijeto iz nekog od okolnih mjesta – priča izvor Blica upoznat sa detaljima istrage.

Mada je dijete rodila za sada nepoznata majka, krivično djelo koje je počinila, po kvalifikaciji Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu, je kršenje porodičnih obaveza.

Mališan težak tri kilograma nalazi se se neonatologiji u Užicu i ovdje će ostati mjesec dana poslije čega će biti prebačen na dječje odjeljenje.

Dobrog je zdravlja, a njegovo stanje se prati jer je rođen van zdravstvene ustanove. Dječaka su juče posjetili predstavnici Centra za socijalni rad u Čajetini koje je preuzelo brigu o njemu.

– Pokrenuli smo stručni postupak u cilju zaštite djeteta, slijede i odgovarajući postupci statusne prirode koji se tiču starateljstva i imena. Ako istraga pronađe roditelje, biće utvrđeno da li postoje roditeljski potencijali za staranje o djetetu ili će oni biti lišeni staranja. Ipak, najvjerovatnije je da će sve ići u pravcu smještaja u hraniteljskoj porodici – kazao je za Blic Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

Kako je zakonski rok da dijete dobije ime mjesec dana, time se za sada još uvijek niko ne bavi, tek mnogo je prijedloga kako nazvati dječaka.

S obzirom na to da je dijete ostavljeno pred crkvu Svetog Arhangela Gavrila, jedan prijedlog je – Gavrilo. I drugi je vezan za ime sveca, ali Jovana Bogoslova, kog je SPC slavila prekjuče. Treći je – Đorđe i iza njega „stoje“ u užičkoj bolnici, tvrdeći da bi najbolje bilo da dječak ponese ime po neonatologu Đorđu Jokoviću, koji ga je primio i zbrinuo.

blic.rs

DAN POSLIJE EKSPLOZIJE Pogledajte kako izgleda unutrašnjost Rafinerije nafte u Brodu (FOTO)

Previous article

Uragan Majkl pogodio Floridu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan