NovostiRS/BiH

TE Stanari: Počinje proizvodnja struje u punom kapacitetu

0

Jedanaest godina od dolaska kompanije EFT u Stanare i tri od početka gradnje termoelektrane, na proslavu jubileja stigla je i privremena dozvola za rad. Iduće sedmice elektrana počinje proizvodnju struje u punom kapacitetu. To znači dva miliona megavat sati na godišnjem nivou.

TE-Stanari

“U narednih par mjeseci nam još predstoje završna testiranja kontrole, optimizacije i onda slijedi i ona konačna, upotrebna dozvola”, izjavio je Vuk Hamović, direktor grupacije EFT.

I to bi trebalo da bude završeno za godinu dana, kažu u grupaciji EFT. U petnaestak zemalja regije izvoze struju. Od dolaska u Stanare u budžet Srpske su, po raznima osnovama, uplatili više od sto miliona maraka, što govori o ozbiljnosti investitora, kažu u Vladi.

“Koncesiona naknada će početkom rada kvartalno iznositi 1,5 miliona konvertibilnih maraka”, kazala je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS.

“Trajno će poboljšati energetske bilanse Republike Srpske i dati doprinos ukupnom razvoju Republike Srpske”, istakao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Primjedbi nemaju ni radnici. Uslovi rada su im dobri, a prosječno zarađuju oko 1250 maraka.

“Plate su redovne, firma je takva da mladi ljudi mogu da napreduju, daju mogućnost svakom. Dokaz sam i sam, počeo sam prije osam godina”, kaže Bojan Stevanović, najbolji radnik 2015. godine.

EFT u Stanarima zapošljava 660 radnika. Konkurs je otvoren za još četrdeset, a s početkom rada kopa Ostružnja, broj zaposlenih će biti oko 900.

atv

Čapljina: Maturantkinja preminula na maturskoj zabavi

Previous article

Ubijena zmija u centru Banjaluke (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti