BalkanNovosti

Talas iseljavanja tek stiže, pustoš se širi

0

Postoje neki krajevi u Hrvatskoj koji su u takvoj demografskoj situaciji da bi oni doslovno mogli za nekoliko godina da se isprazne, pišu tamošnji mediji.

Marko Biočina, izvršni urednik Jutarnjeg lista, naglasio je, gostujući u Otvorenom HTV-a, da se u javnom diskursu non-stop govori o iseljavanju iz Slavonije i da je to dobra reakcija na gorući problem. Ipak, naglašava da bi trebalo da se sete i ostalih delova Hrvatske, koji takođe gube velik broj stanovništva.

‘U Jutarnjem listu imali smo članak o Gračacu, koji je apsolutni rekorder po iseljavanju. Ko govori o Lici, ko govori o Kordunu, Baniji? Dakle, postoje neki krajevi u Hrvatskoj koji su u takvoj demografskoj situaciji da bi oni doslovno mogli u vrlo kratkom vremenu, već od deset-petnaest godina, biti doslovno ispražnjeni‘, upozorio je Biočina.

Prognozira da najveći talas iseljavanja iz Hrvatske tek dolazi i da se može očekivati od 1. januara 2018. godine.

‘Iseljavamo cele porodice. Ako njih uspeh van bude išta koristio, poslužiću se onom biblijskom – možda to mogu biti i neki osipi koji će nešto vraćati Hrvatskoj kao što su nekad vraćali kroz doznake, možda kroz nekakvu znanstvenu saradnju. Međutim, mi se dominantno moramo fokusirati na nadu ovde’, smatra politički analitičar Ivica Relković. Kada je u pitanju demografija, Relković naglašava da je Hrvatskoj potreban konsenzus nade.

b92

Prodaja električnih automobila povećana za 63 odsto

Previous article

PRNJAVOR: Zbog pucanja cijevi jedna gradska ulica bez vode /foto/

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan