SzP: Nema većine na državnom nivou

BiH je ušla u fazu izrazito složenih političkih odnosa, pri čemu niko sa sigurnošću ne može reći funkcionira li parlamentarna većine na državnom nivou, odnosno da li ona u ovom trenutku opće postoji.

Čak i lideri iste koalicije, ili političkih grupacije koje tvore vlast, različito gledaju na ovo pitanje.

U ovom trenutku, iz Saveza za promjene poručuju da parlamentarna većina u BiH ne postoji, odnosno da je vlast u tehničkom mandatu, iz SDA odgovaraju da je takvo nešto nemoguće, u HDZ-u smatraju da sve još nije gotovo, dok u opoziciji tvrde kako je formirana nova većina.

Dragan Čavić i Vukota Govedarica, lideri NDP-a i SDS-a, najodgovornijim za blokadu državne vlasti smatraju Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

“Nažalost, parlamentarna većina ne postoji, ali vjerujem da možemo da ostavimo iza sebe veliku avanturu za koju je odgovoran Izetbegović”, rekao je Govedarica, dodajući da su posljednje tri krize “izazvane od Izetbegovića”

I potpredsjednik ove stranke, Borislav Bojić, Izetbegovića, ali i SNSD, smatra glavnim krivcima. Prvog “jer je blokirao rad Predsjedništva BiH”, a druge “jer su blokirali rad Doma naroda parlamenta BiH”.

“Vlast je praktično u tehničkom mandatu, ona se u BiH sastavlja, i uvijek će se sastavljati. A da li će to biti od onih koji je danas čine, ili nekih drugih, vidjećemo”, rekao je Bojić.

Sudeći po stavu Šefika Džaferovića, potpredsjednika SDA, inače predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, ova vlast će ostati, “jer ne postoje tehničke vlade ako mandat i dalje traje”.

“Odbacujem bilo kakve optužbe na račun predsjednika Izetbegovića, koji je radio svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom ove zemlje. Što se tiče SDA, ova većina će postojati do narednih izbora, a kako će se drugi ponašati, to ne znam”, rekao je Džaferović.

Nikola Lovrinović, državni poslanik i član Predsjedništva HDZ-a, kaže da je od početka govorio da parlamentarna većina ne funkcionira kako treba.

“Stalno sam inzistirao da se to pitanje uredi. Međutim, to se nije dogodilo. Osobno mislim da dok funkcionira Vijeće ministara i vodstvo parlamenata – parlamentarna većina postoji, a gotovo sam siguran kako se nikakva nova većina ne može formirati”, kaže Lovrinović.

Zanimljivu tezu je iznio Damir Bećirović, poslanik u parlamentu BiH i član Predsjedništva opozicionog DF-a.

On ističe da u ovom trenutku “većinu u BiH čine SDA, HDZ, SBB i SNSD”.

“Oni su se ujedinili oko aranžmana sa MMF-om”, kaže Bećirović.

Navodi da će zbog toga poslanici SNSD-a morati ući u klupe parlamenta i glasati za taj zakon.

“Onda ćemo imati jednu šizofrenu situaciju, da imamo jednu većinu u parlamentu, a drugu u Vijeću ministara”, zaključuje Bećirović.