SZO: Zika virus globalna prijetnja u rangu ebole

vjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa zika, koji prenose komarci.

20160201200358_351243

Prema ocjeni WHO zika virus zahtijeva hitnu reakciju cijelog svijeta.

Stručnjaci WHO se plaše da se virus širi izuzetno brzo te da ima potencijal da se proširi na skoro cijelu planetu.

Prema ovoj odluci, virus zika je stavljen u isti rang kao i ebola. Ova odluka WHO znači da će maksimalno biti ubrzana istraživanja kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Prema odluci WHO prioritet je zaštiti trudnice i njihove bebe te ograničiti kretanje komaraca koji prenose virus.

Trenutno ne postoji vakcina niti lijek protiv ovog virusa a jedini način da izbjegnete zarazu jeste da izbjegavate komarce koji ga prenose.

U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije, koji su stručnjaci u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune “ekstremno visok”, iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

SZO procjenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

Posljednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podsjeća američka agencija.

SZO je prošle nedelje upozorila da se virus Zika “eksplozivno širi”.

agencije