Svjetlost badnjaka obasjala hramove, pravoslavci iščekuju Božić

Plamen badnjaka ispred banjalučkog hrama Svete Trojice obradovao je građane koji su došli da uberu pokoju grančicu i tako obilježe Badnji dan.

Pošto kažu da je i priprema božićne trpeze već pri kraju, odlazak u crkvu na liturgiju najljepši je način da se obilježi važno veče, i to uz molitvu za dobro zdravlje. U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, vrijeme provedeno sa porodicom i svečana atmosfera, kažu Banjalučani, uvijek ostanu u lijepom sjećanju.

Na liturgiju u hram Hrista Spasitelja sa unukom je došao i predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva BiH. Mladen Ivanić i Milorad Dodik vjernicima su požljeli sreću i dobro zdravlje i da nastave da njeguju tradiciju i među svojim porodicama čuvaju vjeru.

“Svima u Republici Srpskoj koji slave želim da ga provedu u miru, sa porodicom, da budu okupljeni”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dan u kome se, i kao praznik, promoviše ljubav, mir među ljudima, kako i u pozdravu se kaže – mir Božiji, Hristos se rodi. Svim građanima zaista želim puno sreće, zdravlja, porodičnog zadovoljstva”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Sveštenici koji su predvodili večernje bogosluženje pozvali su vjernike da im se pridruže na još jednoj liturgiji. Onoj, uz koju će dočekati Božić.

Mnogi Banjalučani Božić će dočekati upravo u crkvi, i to na ponoćnoj liturgiji u hramu Hrista Spasitelja. Kažu, to je najljepši način da se započne obilježavanje praznika koji uvijek ima pozitivnu simboliku.

atv