PrenosimoPrnjavorVijesti

SVJEDOK TUŽILAŠTVA U PREDMETU MAHMULJIN o zarobljenim Prnjavorčanima u medzahedinskom logoru

0

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH “S-9” naveo je na suđenju komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, da su zarobljeni Prnjavorčani, koje je ispitivao u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, rekli da su u logoru bili maltretirani.


On kaže da pripadnici odreda “El mudžahedin”, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, nisu priznavali Vojnu policiju korpusa, zbog čega ona nije mogla da provjeri da li je 12 pripadnika Vojske Republike Srpske iz Prnjavora, nakon zarobljavanja na Vozući 1995. godine, bilo maltretirano u mudžahedinskom logoru.

Svjedok je naveo da je radio u Odjeljenju za analitiku službe bezbjednosti Trećeg korpusa, ali i da je imao ovlaštenje da ispituje zarobljene srpske vojnike.

“Vojna policija nije mogla tamo ući jer ih pripadnici odreda `El mudžahedin` nisu priznavali. Zahvaljujući angažovanju nekih lica, oni su kasnije razmijenjeni”, izjavio je svjedok.

On je rekao i da im nije bio dostupan 51 pripadnik Vojske Republike Srpske zarobljen u akciji “Farz” u septembru 1995. godine u Vozući, koje su u naselju Kesten oteli pripadnici “El mudžahedina” od 328. brigade. Svjedok je dodao da je o tome obaviješten zamjenik komandanta korpusa Agan Hasanić koji je o tome obavijestio komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina.

Mahmuljin je, kako je naveo, rekao da će preduzeti sve mjere da ti zarobljenici budu oslobođeni, kao što je učinjeno sa Prnjavorčanima.

“Ja nisam mogao ići na teren, ali sam čuo u Odjeljenju da su ti zarobljenici u logoru maltretirani i zlostavljani. Govorilo se da je poneko i ubijen i da leševe negdje skrivaju”, rekao je svjedok.

On je potvrdio da su organi bezbjednosti dobijali informacije o ponašanju pripadnika “El mudžahedina” na području Travnika i Zavidovića tokom 1995. godine.

Služba bezbjednosti je, između ostalog, evidentirala rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u naselju Curići u opštini Zavidovići 26. maja 1995. godine, te fizički napad na dva zaposlena lica u ugostiteljskom objektu u Travniku.

Svjedok je potvrdio da je Odjeljenje službe bezbjednosti Trećeg korpusa 15. juna 1995. sačinilo i informaciju u kojoj se navodi da su pripadnici odreda “El mudžahedin” likvidirali “deset četnika, od kojih su dvojici odsjekli glave koje su nosili kroz selo i pokazivali narodu”.

“Nisam radio na izradi ove informacije, ali se sjećam da se unutar Odjeljenja o tome pričalo. Tadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost Ekrem Alihodžić bio je o ovome upoznat, a ne znam da li je on obavijestio komandanta Mahmuljina, što je po pravilu trebalo da učini”, rekao je zaštićeni svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno 8. novembra.

srna

Rekorderka Cveta oprasila 33 prasića

Previous article

Za motivaciju kolega prošetala kancelarijom potpuno gola

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prenosimo