Svi se smiju prevodima na Franji Tuđmanu!

Aerodrom Franjo Tuđman koji je otvoren prije nekoliko dana jedna je od glavnih tema u Hrvatskoj, a sumnjivi detalji vezani za njega jedan za drugim isplivavaju na površinu.

Prvo je otkriveno kako je ekipa koja je spiskala 330 miliona evra na uređenje novog, supermodernog terminala međunarodnog aerodroma, njen vizuelni identitet jednostavno skinula s interneta.

Zatim su tu sliku pompezno prikazali kao plod rada grafičkih stručnjaka koji su spajali istoriju zagrebačkog aerodroma i budućnost koncesionara.

Putnici su primijetili velike gafove u prevodu naziva na novom Međunarodnom aerodromu Franjo Tuđman. Među njima je oznaka za WC za osobe s invaliditetom.

“Ta slika predstavlja snažnu vrijednost i znanje osoblja”, napisali su u opisu besplatne vektorske grafike koju su samo prilagodili bojama aerodroma.

Međutim, izgleda da aljkavost i ljenost “stručnjaka” zaduženih za rad na Tuđmanu ne staje samo na ukradenoj sličici s interneta.

Nepismeni natpisi i prevodi

Sa svih strana aerodroma Franjo Tuđman iskaču nepismeni natpisi i prevodi s engleskog i na engleski.

Možda su, kao grafičko rješenje, i prevod jednostavno skinuli s interneta.

Umjesto natpisa “Boarding pass”, neko je odlučio doslovno da prevede s hrvatskog i napiše “Boarding card”.

Takođe, ispod znaka za toalet za osobe s invaliditetom u doslovnom prevodu piše “toalet je onesposobljen”.

Stara praksa

Čini se kako Tuđman zapravo samo prati staru praksu. Ovaj natpis se nalazi u jednom od izlaza za međunarodni odlazak na starom terminalu. Vjerovatno su htjeli da napišu “Cigar cellar” (što je izraz za humidor odnosno prostor u kojem se cigare drže na idealnoj vlažnosti), ali su umjesto toga izmislili riječ koja u engleskom jeziku ne postoji.

Već prvog dana od kako je počeo da radi novi terminal aerodroma “Franjo Tuđman” u Zagrebu pojavila su se prva negodovanja.

Ne treba ni napominjati da su katastrofalni prevodi na Tuđmanu izazvali masovno ismijavanje na društvenim mrežama, piše hrvatski sajt Index.

(Blic)