MagazinZanimljivosti

Sveti Jovan Zlatousti: Evo šta ne treba da radite!

0

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obeležavaju praznik posvećen sjećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora.

Sveti Jovan Zlatousni poznat je i kao najčuveniji propovjednik u istoriji crkve. Bio omiljen među narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo. Zlatousti se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara prema crkvenom – julijanskom kalendaru.

Autor je knjige “O sveštenstvu”, a zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je nadimak “Zlatousti”.

Za života je navodno bio omiljen među narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo.

Bio je takođe veliki borac protiv jeretika, a često je propovijedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast. Šest godina upravljao je Crkvom mudro i revnosno i za to kratko vrijeme mnogo učinio.

Poslije sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mjesto Koman u Jermeniji gdje je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odnijeli iz Carigrada u Rim, gdje su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Ovaj svetac se slavi kao krsna slava. On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica.

U nekim krajevima Srbije još se i danas vjeruje da na današnji dan žene ne smiju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade.

Pored toga u nekim krajevima postoji vjerovanje da onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život.

(kurir)

Delegacija Prnjavora u posjeti Novom Sadu

Previous article

Srbija kupuje S-300 i “migove” od Bjelorusije?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin