Švedski autor knjige o Srebrenici: Hrvatska slavi zločinca, nije joj mjesto u EU

Najtiražniji švedski dnevnik “Aftonbladet” objavio je kolumnu o slavljenju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka u Hrvatskoj koju potpisuje Peter Kadhamar, jedan od najpoznatijih švedskih novinara i autor knjige o Srebrenici.

“Aftonbladet” je jedan od najtiražnijih dnevnih listova Skandinavije koji svaki dan ima oko tri i po miliona čitalaca, a politički predstavlja glas lijevoliberalne Švedske.

Kadhamar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac.

“Može se reći da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini”, objavio je “Aftonbladet” i podsjeća da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za “dugi niz zločina: protjerivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korištenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva”.

Naglašava se da je cijela priča “o ratnom zločincu” mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog toga je prekinula zvaničnu posjetu Islandu i onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenković javno izjavio ssaučešće “porodici ubice”.

Izražava se šok što se u saboru održao minut ćutanja i što se na glavnom zagrebačkom trgu pod Praljkovom slikom pale svijeće.

Kult mrtvog ubice

“To se događa u zemlji koja je članica EU, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata”, piše kolumnista “Aftonbladeta” i onda dodaje: “Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU”.

Nakon toga se Hrvatsku smješta u kontekst zemalja poput Poljske i Mađarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunjske koje su “poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka”.

Čelnike EU kritikuje što su smatrali da će sve navedene zemlje postati uspješne liberalne demokratije i da im je sudbina da budu dio Unije. Napominje se i da sve navedene zemlje jesu različite, ali da imaju nešto zajedničko – vole evropski novac.

(Index.hr)