Švedska smješta izbjeglice na kruzer

U nastojanju da se izbori sa prilivom migranta, Švedska planira da smjesti gotovo 1.800 izbjeglica na jedan kruzer.

kruzer

Riječ je o luksuznom putničkom brodu “Oušen gala” američke čarter kompanije “Ju-es šipmenadžers”. Izgrađen je 1982. godine a zatim pretvoren u hotel na vodi usidren u jednoj luci na Baltičkom moru.

U toku su pregovori sa švedskom Agencijom za migracije koja će čarter kompaniji plaćati 48 evra po putniku.

“Kompanija treba da nađe luku u kojoj će brod biti smješten, a treba izvršiti i procjenu kako bi se provjerilo da je u skladu sa bezbjednosnim i smještajnim standardima”, izjavila je portparolka Agencije za migracije Aleksandra Elias, prenosi AFP.

Čarter kompanija želi da usidri brod u Hernoesandu, luci oko 400 kilometara sjeverno od Stokholma, ali lokalne vlasti se tome protive, zvanično “iz administrativnih razloga”.

Švedska pokušava da nađe prostor za 163.000 tražilaca azila koji su prošle godine stigli u okviru izbjegličkog talasa koji je preplavio Evropu.

Zbog nestašice ležaja u migrantskim centrima, hiljade ljudi su smješteni u crkvama, džamijama, gimnastičkim salama i centrima za evakuaciju.

“Situacija je još uvijek napeta. U 2016. godini biće nam potrebno još 20.000 do 30.000 kreveta,” rekla je Elias.

Priliv izbjeglica u Švedsku je znatno smanjen nakon što je Stokholm ponovo uspostavio povremene granične kontrole u novembru.

tanjug