MagazinZanimljivosti

Svaki put iz marketa izađete prevareni, evo i kako

0

Godinama je imala sto grama, a onda je počela naglo da “mršavi”. Najprije je oslabila na 90, pa 80, a sada ima tek 75 grama.

Koliko je čokolada tanja niko nije mogao da vidi, jer je i dalje bila u istoj ambalaži. Tim putem su krenule i druge namirnice – gotove supe, kesice tjestenine, čipsevi… Pakovanja hrane koja se nude kupcima vremenom su bivala sve lakša, ali ne i jeftinija, pišu Večernje novosti.

Danas na rafovima ne postoji proizvod koji nema svoju “mršaviju” verziju. Kod mnogih robnih grupa, gotovo su nestale standardne težine, koje su se decenijama prodavale. Manjom gramažom proizvođači nastoje da zadrže kupce, jer bi mnoge povećanjem cijena izgubili.

“To je klasična zloupotreba, jer format je isti, a gramaža je manja”, kaže Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

“Kesice supe su nekad bile dovoljne za četiri osobe. Mnoge danas nisu dovoljne ni za tri tanjira. A cijena se nije promijenila. Proizvođači tako imaju dvostruku dobit. Smanjili su troškove, a cijena nije porasla. To je nepoštena poslovna praksa. S druge strane, na ambalažama su proizvođači napisali pravu težinu određenog proizvoda. Time su zadovoljili pravilnike o deklarisanju”, objašnjava on.

Potrošači smatraju da su zavarani, s obzirom na to da lakša pakovanja “naoko” identična onima na koje smo godinama nalazili na rafovima. Zvanično, nema prevare, jer je težina pravilno deklarisana na svakom proizvodu. Većina kupaca, međutim, ne provjerava gramažu, a upravo na takve navike računaju i proizvođači.

“Ako je proizvođač zadržao veličinu ambalaže u kojoj je bila upakovana veća gramaža, onda je to sigurno dovođenje potrošača u zabludu”, kaže Petar Bogosavljević, predsjednik Pokreta potrošača.

“Nijedan kupac neće svaki put da proverava težinu određenog artikla. Za to bi proizvođači trebalo da odgovaraju, ako ne pred zvaničnim sudskim organima, onda pred etičkim organizacijama. Reč je o neetičkom uvećanju profita, na štetu potrošača”, dodaje on.

I mliječne prerađevine su “mršavile”. Čaša jogurta više nema 200 mililitara, već samo 180. Majonezi su sa 200 “pali” na 185 grama. Zamrznuto povrće u kesicama nije teško pola kilograma, već 450 grama. Ni kutija keksa ne teži više 300 grama, već je prvo pala na 240, pa na 220 grama. Tjestenine su se “stanjile” sa 500 na 400 grama.

Izvor: Novosti

Tajne malih crkvenih kalendara

Previous article

Dolijali džeparoši iz BiH: Pokušali opljačkati 75-godišnju ženu u kolicima

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin