Sutra Duhovske zadušnice, evo šta ne smijete da radite

Pravoslavni hrišćani sutra obilježavaju Duhovske ili velike ljetnje Zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha), u narodu poznat i kao praznik Trojice.

Vjernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grijehova koje su počinili za života.

Zadušnice uvijek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedjelju, proveo u grobu.

Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se svijeće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

Dužnost hrišćanska nalaže da se u molitvama sjećamo naših pokojnika, da se molimo Bogu za pokoj njihovih duša, palimo im svijeće, držimo parastose i pomene, podižemo im spomenike kao obilježja na grobovima i da njihove grobove držimo u pristojnom i urednom stanju. Sve ovo nalazi se u okviru crkvenog kanona.

Takođe, običaji u istočnoj Srbiji zabranjuju da se sutra radi bilo šta sa vunom i makaze za striženje su zatvorene da bi se zatvorile vučje čeljusti.

Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim proljećne, koje padaju sedmicu prije početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Miholjske zadušnice ove godine su 7. oktobra, a Mitrovske 4. novembra.

(Telegraf)