MagazinZanimljivosti

SUPERMEN ZA BEBE Ovaj doktor porađao je žene na wc šolji, terasi, u vozilu…

0

Jovica Uštević je ljekar u Hitnoj pomoći u Kragujevcu. Među najstarijima je, radi od 1988. godine, specijalista je Urgentne medicine. Ali ne samo to, on je i specijalista za porođaje na terenu, jer je uz njegovu pomoć devet beba došlo na svijet van porodilišta.

Posljednji takav slučaj dogodio se nedavno kada je porodio ženu na raskrsnici ispred Studentskog doma u Kragujevcu. Ekipa u kojoj je bio Uštević vraćala se sa terena, kada je naišla na bijeli “jugo” koji je počeo da im amblenduje i svira.

– Vidio sam da je žena na prvom sjedištu, u položaju za porođaj. Unijeli smo je u sanitet, i već je glavica bebe bila na izlazu. Medicinska sestra i ja smo krenuli u porođaj. Nakon dva minuta se žena porodila i na svijet je došao dječak koji nam se javio tako što je proplakao poslije par sekundi – kaže doktor koji je zbog ovog uspješnog porođaja postao tema broj jedan u Kragujevcu i kojeg svugdje gdje se pojavi dočekuju aplauzima…

U toku svoje karijere dr Jovica Uštević je imao devet porođaja van hirurške sale.

– Sjećam se da mi je prvi takav slučaj bio u prigradskom naselju kada sam bio mlad doktor. U dvorištu je bila porodilja. Parkirali smo sanitet. Na sreću nisam ušao u neku paniku, i pored toga što još uvijek nisam bio specijalista urgentne medicine. Sve je proteklo kako treba, i dijete je bilo dobro, kao i majka. Pamtim i slučaj kada smo povezeli porodilju i kada je u sanitetu počeo porođaj na sred nadvožnjaka. Zaustavili smo se jer se vrijeme mjerilo sekundama. I tu, na sred mosta, krenuo je porođaj. Isto je sve uspjelo, beba je bila zdrava. Čak su i medicinski stručnjaci takvu nevjerovatnu situaciju proučavali i ocijenili naše postupke i procjene kao izvanredne… – priča Jovica Uštević za Blic.

Za ljekara Hitne pomoći, iako je on vođa, bitna je cijela ekipa. Oni rade koordinirano, zajedno, i uvježbano. Medicinska sestra je obučena za sve situacije, ali i vozač. Često svi zajedno rade i spasavaju živote u najtežim situacijama. Kako kažu, najbitnije je da znaju svoj posao, i da su smireni onda kada to niko nije.

“Dječaku (9) koji je rođen na WC šolji postao sam kum”

Iako neupućenima ne izgleda tako, porođaji često znaju da budu veoma komplikovani, a naročito ako su van porodilišta, u kom su brojne ljekarske ekipe, moderni aparati, sve ono čega na terenu nema… Jedan takav težak slučaj 2010. godine završen je na najljepši mogući način zahvaljujući dr Ušteviću, koji je tako postao pravi super-heroj za bebe.

– Zatekli smo ženu koja se porodila na WC šolji, a beba je bila tu… Reanimirali smo bebu, davali joj vještačko disanje. Sada to dijete ima devet godina. Viđam ga i danas. Bio sam mu i kum na krštenju. Dječak je dobio ime Luka. Poklonio sam mu i krst sa Hilandara da ga štiti. Poseban je osjećaj kada prisustvujete rađanju novog života, i ako niste akušer, već ljekar u Hitnoj… – priča dr Uštević.

“Ženi krenuo porođaj, a muž odnio ključ od stana”

U bogatoj karijeri ljudi koji rade u Hitnoj pomoći ima i lijepih i ružnih događaja. Nije svaka intervencija lijepa, niti uspješna. Ali, kada su djeca u pitanju, svi ulažu i natčovječanske napore da urade sve što je često i nemoguće kako bi spasili mladi život. Tu nema mjesta ni strahu, niti bilo kakvoj kalkulaciji.

– Imali smo slučaj da nas žena zove jer se porađa, ali nije mogla da nam otvori vrata stana, jer je muž odnio greškom ključ. Zatekli smo je na terasi. Peli smo se sa spoljnje strane kuće, i tu na terasi smo je porodili. Bilo joj je to četvrto dijete. Sve je prošlo na najbolji mogući način, i onda smo i nju i bebu prenijeli preko ograde i odveli u bolnicu – kaže dr Uštević.

“Svi su ponosni što me znaju, jer si ti moj tata”

Heroju kragujevačke Hitne pomoći, Jovici Ušteviću, čestitali su tokom protekla dva dana svi koji ga znaju, a i oni koji su prvi put čuli za njega. On ima četvoro djece, dva sina i dvije kćerke. U šali kaže da je sa njima i dkecom koju je porodio sakupio dobar fudbalski tim. Ali, jedna poruka, među stotinama koje je dobio ovih dana, je posebna.

Opravdava sve što je učio, radio do sada, ona je najveći orden koji je kao čovkek i otac mogao da dobije. A poslala mu je njegova kći Nada, koja studira Farmaceutski fakultet u Beogradu i koja mu je napisala: “Tata, samo da ti javim da mi se cijelo društvo javilo da mi čestita i da su svi ponosni što me znaju jer si ti moj tata”.

blic

Tuga zbog uništenja simbola Francuske i evropske kulture

Previous article

3 horoskopska znaka za koje će ovo biti najgora nedelja ikada

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin