NovostiSvijet

SUKOB VAŠINGTONA I PJOGJANGA DOVEŠĆE DO VELIKOG RATA!

0

Potencijalni rat Sjeverne Koreje i SAD neminovno će se pretvoriti u veliki sukob u koji će biti uvučene i Južna Koreja, Kina i Rusija, uz mnogo žrtava i razaranja – upozorava Rodžer Bejker, analitičar vojnoobavještajne kompanije “Stratfor”. 

On napominje da Sjeverna Koreja žuri da razvije nuklearno naoružanje bez resursa koje imaju razvijene zemlje, što dovodi do ozbiljnih grešaka.

Čak i bezopasna lansiranja mogla bi dovesti do toga da se raketa rasprsne nad Japanom.

Mogao bi otkazati sistem za navođenje i okrenuti se prema Južnoj Koreji ili bi moglo izgledati da Pjongjang cilja američke morske baze, što bi podstaklo preventivni udar SAD.

U tom slučaju, SAD bi mogle da iskoriste odbrambeni projektil “Aegis” i sruše jedan sjevernokorejski. Druga je mogućnost da ga prizemlje krstarećom raketom. Tako počinje rat.

Najstrašniji potencijalni scenario jeste onaj u kome će se SAD osjetiti ugroženim prije nego što se lansiranje uopšte dogodi, pa će poslati projektil koji će raznijeti sjevernokorejsku lansirnu rampu.

Sjeverna Koreja će tada morati da donese odluku u djeliću sekunde. Uslijediće stavljanje korejske vojske u ratno stanje i okretanje oružja prema suparnicima.

Pjongjang će se osvetiti udarima po Južnoj Koreji. Prema izvještaju “Stratfora” objavljenom prošle godine, većina sjevernokorejske artiljerije mogla bi dobaciti do granice ili čak do predgrađa Seula.

Nekoliko sjevernokorejskih najmoćnijih oružja, uključujući “Koksan” kalibra 170 milimetara, kao i nosače raketa od 240 i 300 milimetara mogli bi bombardovati Seul.

Sjevernokorejski projektili mogli bi dohvatiti i američke vazdušne baze u Japanu. Sjeverna Koreja mogla bi raznijeti američke baze u Jokosuki, blizu Tokija.

Ako su dalekometni projektili Sjeverne Koreje u dobrom stanju, mogli bi pogoditi i ostale američke baze u Japanu.

Nakon toga slijedi neminovno uključivanje Kine i Rusije u sukob.

“Kina nema interesa da se Koreje ujedine i postanu saveznik SAD, pa bi Kinezi mogli da rasporede nekoliko divizija na sjevernokorejsku granicu i podignu vazdušnu odbranu oko tog područja”, smatra analitičar Bejker.

Rusija bi morala da učini nešto slično da se osjeti njeno prisustvo. Rusi imaju granicu sa Sjevernom Korejom i vojne brodove i avione nagomilane oko nje.

Čak i ako Rusija ne bi direktno učestvovala u konfliktu, bila bi vrlo brzo uvučena u njega – zaključuje “Stratfor”.

Ako dođe do velikog rata, Sjeverna Koreja neće igrati po pravilima Ženevske konvencije. Koristiće hemijsko oružje, a nakon toga i sve vrste sajber oružja koje su joj dostupne.

I SAD će pokrenuti vlastiti “sajber rat”. Ali, kako Sjeverna Koreja uopšte nema internet mrežu koja se može srušiti, to neće biti prioritet.

Gotovo polovina populacije Južne Koreje živi u području Seula, oko 35 milja južno od granice i tu bi moglo biti mnogo žrtava.

Na kraju sve se može pretvoriti u konpeni rat, pošto iz vazduha u ovakvom ratu nije moguće odnijeti pobjedu.

Kad se ovo dogodi, Sjeverna Koreja moraće da pokuša invaziju na južnog susjeda, a tada dolazi do rata na sve ili ništa.

Tomićev skandal na Vimbldonu

Previous article

Novi toplotni talas danas zahvata BiH: Za vikend do 38 stepeni

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti