BalkanNovosti

Štrbac: Tanja Belobrajdić svoje zločine pripisala Srbima

0

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je činjenica da je žena koja je mučila srpske logoraše u splitskoj “Lori” Tanja Belobrajdić /bivša Duić/ postala nagrađivana hrvatska spisateljica – dokaz da se Hrvati suočavaju sa prošlošću na sasvim pogrešan način.

20160509134132_368717

Reagujući na činjenicu da je sve ono što je po iskazima svjedoka iz “Lore” logorašima radila Belobrajdićeva, pripisano njenim literarnim likovima i Srbima, Štrbac je rekao da je to pogrešan način da se ona pokaje za sve što je u “Lori” činila, i da je to laž. “U svakom čovjeku postoji želja da se osvrne na ono što je činio i da se pokaje. Duićeva je zajedno sa svojim suprugom, a nekadašnjim upravnikom ‘Lore’ Tomislavom, činila brojna zvjerstva…

Očigledno je da se sad suočava sa prošlošću na pogrešan način, pripisujući svoja činjenja drugim”, rekao je Štrbac. On je naglasio da mu se prije izvjesnog vremena obratio sin pilota Milana Mićića koji je prateći društvene mreže, a slušajući svjedočenja svog pokojnog oca, shvatio da je upravo autor nagrađenog romana “Crni kaput”, Duićeva, učestvovala u zvjerstvima nad njegovim ocem i da je stupio u kontakt sa njom. “Ona se u tom razgovoru postavila kao mirotvorac, kao neki psihoanalitičar… ona se predstavila kao osoba koja sada drugačije diše, kao posve drugačija osoba od one koja je bila u ‘Lori'”, rekao je Štrbac.

On je ocijenio da je fenomen nalik Belobrajdićevoj očito sve prisutniji u Hrvatskoj i da ga ne bi iznenadilo da i režiser Sedlar dobije nagradu za dokumentarni film “Jasenovac istina” u kome je dat potpuno iskrivljen prikaz istine o tom zločinu. Govoreći o “Lori”, Štrbac je rekao da se u tom logoru od 1991. do 1997. godine provodilo neprekidno, masovno i sadističko mučenje uglavnom srpskih zarobljenika – vojnika JNA i srpskih civila iz BiH.

“Prema službenim podacima Hrvatske, kroz logor je prošlo 1.005 logoraša, a najmanje 70 ih je, prema podacima NVO, tamo mučki ubijeno. U mučenju je prednjačio Tomislav Duić, a u njegovoj neposrednoj blizini bila je njegova bivša supruga, ‘spisateljica’ Tanja”, rekao je Štrbac. On je napomenuo da Dokumentacioni centar “Veritas” raspolaže sa brojnim i dokumentovanim svjedočenjima preživjelih logoraša u “Lori” i da je zločin bračnog para Duić neupitan.

“Taj Tomo Duić je lično stavljao žabe u usta nekim od zatvorenika uveče, a ujutru je dolazio da provjeri da li je žaba živa i još tu, a ako ne bi bila slijedile bi najgore batine”, prenio je Štrbac neka od svjedočenja, dodavši da je neprestano u “Loru” da se iživljava nad njima dolazila i Tanja Duić. On je kao jednu od “omiljenih disciplina” mučitelja iz “Lore” naveo takozvano “telefoniranje Miloševiću”, koje se svodilo na to da oni rukom uđu kroz analni otvor logoraša i ostanu u unutrašnjosti njihove utrobe sve dok se žrtva ne onesvijesti od bola.

Autor romana “Crni kaput”, koji se bavi “zločinom” Srba nad Hrvatima u Vukovaru Tanja Belobrajdić u stvari je Tanja Duić, ozloglašeni pripadnik hrvatske vojne policije koja je mučila Srbe u splitskom logoru “Lora”. Prenoseći dijelove iz Belobrajdićkinog romana, u kom su na okrutan način prikazana “mučenja” Hrvata od strane Srba, beogradski “Blic” je pozivajući se na iskaze svjedoka – Srba iz logora “Lora” naveo da je ona u stvari u knjizi prezentovala svoje zločine pripisujući ih drugoj – srpskoj strani.

srna

Kameron: I rat je moguć ako odemo iz Unije

Previous article

Riješite se glavobolje za samo 5 minuta

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan