Stratfor: Balkan je “evropska arena” Rusije i Zapada

Američki institut za strategijska predviđanja Stratfor procjenjuje da je Balkan još jedna “evropska arena” koja će privući pažnju Rusije i Zapada u posljednjem kvartalu ove godine.

20161014165744_392462

“Poslije spornog referenduma u Republici Srpskoj koji je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, pripreme za dalje poteze Srba  u BiH u cilju učvršćivanja njihove autonomije na uštrb federalnih institucija, dovešće do tenzija među etničkim grupama u toj zemlji “, naveo je Stratfor u svojim prognozama za četvrti kvartal 2016. To će, ocjenjuje se u tekstu, za sada ostati sukob niskog intenziteta, ali “podrška Moskve srpskom stavu i mogućnost izbijanja etničkih trvenja pruža Rusiji još jednu arenu za posredovanje u pregovorima sa Evropljanima i Amerikancima”, smatra američki institut.

U međuvremenu, kako predviđa, Evropska unija će vjerovatno dozvoliti zemljama duž balkanske migrantske rute da granice zadrže zatvorenim, kako bi obeshrabrile migrante u pokušaju da dopru do Unije. Debata u EU će, prognozira Stratfor, krenuti i u pravcu pružanja veće finansijske pomoći zemljama u Africi i na Bliskom istoku, kako bi se tamošnje vlade podstakle da učine više u sprečavanju emigracije stanovništva.

Tokom posljednjeg kvartala 2016. godine, EU će debatovati i o svojoj politici u pogledu Rusije, navodi se u predviđanjima američkog instituta, uz ocjenu da će to, još jednom, iznijeti na vidjelo unutrašnje podjele zbog politike tog bloka prema Moskvi, posebno kad je riječ o sankcijama vezanim za krizu u Ukrajini. “Sankcije će ostati na snazi u četvrtom kvartalu, ali zamor od sankcija i intenzivno lobiranje Rusije u Evropi podstaći će žustru debatu o tome kako pristupiti glasanju o ruskim sankcijama početkom 2017. godine i da li razmotriti njihovo djelimično ublažavanje u zamjenu za napredak u poštovanju Protokola iz Minska”, naveo je Stratfor.

Američki institut prognozira i da će u posljednjem kvartalu ove godine tri glavna faktora uticati na zategnute odnose između Rusije i Zapada – odbrojani dani administracije predsjednika SAD Baraka Obame, predstojeće glasanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu u budžetu u Kremlju. Moskva će, navodi Stratfor, iskoristiti razjedinjenost EU u nastojanju da izdejstvuje ublažavanje sankcija, apelujući na zemlje koje su otvorenije za mogućnost smanjenja kaznenih mjera kao što su Italija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Kipar.

“Sjedinjene Američke Države će, međutim, nastaviti da pritiskaju države članice EU da produže sankcije, sve dok Rusija ne preduzme više koraka u cilju primjene sporazuma iz Minska”, zaključuje američki institut.

agencije