Štrajk glađu u ŽRS sve masovniji: Gladovanje počeli i u Doboju

Nakon banjalučke štrajkači glađu zaposjeli su i dobojsku željezničku stanicu. Četrnaest radnika tamošnje sekcije Željeznica danas je nakon smjene počelo da gladuje i neće odustati sve dok se ne ispune zahtjevi izrečeni na banjalučkim protestima.

Tako ovaj vidi sindikalnog otpora postaje sve masovnije, pa trenutno 27 željezničara odbija da jede. Za razliku od Banjalučana, Dobojlije ne odbijaju da rade pa će na posao redovno dolaziti.

“Zadnje sredstvo koje radnici u ovoj drzavi mogu iskoristiti jeste da dignu ruku na sebe. Ovo je praktično dizanje ruke na sebe. Mi smo prinuđeni na ovaj gest”, kaže Mladen Katanić, radnik ŽRS.

“Mi rad ne odbijamo dok god se osjećamo sposobnim za rad. Znači mi štrajkujemo glađu i rad ne odbijamo dok nam zdravlje dozvoljava. Sve ostalo je do Uprave šta će oni da odluče”, rekao je Goran Petković.

Među radnike koji gladuju, a rade prebacio se Brane Katanić koje je svoj štrajk počeo u Banjaluci nakon protesta. Na poziv Uprave morao je da se vratiti u Doboj gdje štrajkači glađu ne odbijaju da rade. Ovaj potez Uprave osuđuje sindikat jer Katanić kao otpravnik vozova nije u stanju da izvršava radne obaveze.

“Morao je juče otići u Doboj da radi jer su mu prijetili disciplinskom komisijom iako je odnio papir da se nalazi već 48 sati u štrajku. Smatramo da to nije uredu i da je to ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja jer je čovjek koji je toliko u štrajku stavljen da radi”, ističe Zlatko Marin, predsjednik sindikata STD u ŽRS.

Dok dobojski radnici kuju planove gdje će provesti noć, štrajkači na Banjalučkoj stanici već su spremni za iscrpnu borbu. Kolege im donose lijekove i vodu koju mješaju sa infuzijom kako bi izdržali što duže. Jedan od štrajkača na kratko ih je napustio zbog rođenja djeteta ali su danas došla jos dvojica Tankosić Miroslav i Miroljub Slijepčević.

“Iz dana u dan je sve gore i gore posla je previše a nema para. Ovo je prevršilo svako mjeru, previše se radnicima duguje, plate su mizerne, jednostavno se preživjeti ne može”, kaže Slijepčević.

Dok radnici štrajkuju vozovi saobrćaju, ali ovaj na banjalučkoj stanici ni jedan putnik nije sačekao. Radnike koji i dalje dolaze na posao prvi štrajkač poziva na solidarnost. Čedomir Knežević iz Prijedora ne jede već deseti dan, a danas je sročio i poduže saopštenje za javnost. Drvlje i kamenje osuo je po političarima rukovodstvu, ali i sindikalnim liderima.

“Većina sindikata Željeznica RS nemaju vise autoriteta i mandat željezničara i radnika RS jer su svoje kredite po pitanju ostvarivanja naših prava i interesa potrošili. Pozivamo vas drugovi, kolege radnici i građani na okup, na okup uz nas. Dosta je, dosta je, stvarno je dosta”, poručuje Knežević.

Dok radnici traže podršku od ministra saobraćaja i direktora Željeznica ni traga ni glasa. Neđo Trninić i Dragan Savanović od banjalučkih protesta nisu se oglašavali, a nisu ni danas odgovarali na naše pozive i poruke.

Štrajkači i dalje očekuju da ih neko posjeti jer ih do sada osim socijalnog radnika niko nije ni pitao zbog čega štrajkuju glađu.

atv

Ad

You might also like

Komentariši