BalkanNovosti

Stoltenberg: Bombardovali smo Jugoslaviju da zaštitimo civile

0
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da bombardovanje Jugoslavije, koje je Alijansa izvršila 1999. godine, nije bilo usmjereno protiv srpskog naroda, već protiv vladavine jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića, javio je “Sputnjik”.

On je tokom obraćanja studentima Univerziteta u Beogradu, skoro dvije decenije nakon NATO bombarodovanja, pozvao Srbe “da se okrenu budućnosti” i dodao da Alijansa ima “odličan odnos” sa Beogradom.

“Svjesni smo da se mnogi u Srbiji još sjećaju vazdušnih napada 1999. godine. Želim da naglasim da smo to učinili kako bismo zaštitili civile i prekinuli Miloševićevu vladavinu”, istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio potrebu za pronalaženjem političkih rješenja za prevazilaženje razlika kada je riječ “o sukobu Beograda i samoproglašenog Kosova”, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

“NATO podržava dijalog, ne samo politički, već i zato što smo na Kosovu prisutni u vidu snaga KFOR-a”, rekao je on.

“Sputnjik” podsjeća da je oružani sukob muslimanskih albanskih separatista iz redova paravojne formacije Oslobodilačka vojska Kosova, sa jedne, i sa srpskom vojskom i policijom s druge strane na Kosmetu rezultirao bombardovanjem Jugoslavije koje su izvršile snage NATO, optužujući srpsku stranu za navodne ratne zločine.

Ruska agencija podsjeća da su kosovski Albanci 2004. godine započeli kampanju etničkog čišćenja Srba na Kosmetu, tokom koje su počeli da uništavaju istorijske i kulturne srpske spomenike.

Saznajete koji su kandidati iz PRNJAVORA osvojili mandate

Previous article

Kinezi srezali rezerve banaka, berze u padu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan