Šta se dešava u dalekoj Siriji…

Sukob u Siriji ne jenjava, a iz te zemlje u kojoj građanski rat bjesni već više od sedam godina i dalje stižu neshvatljivo užasne i potresne snimke.

Tamošnje bolnice čije osoblje već odavno radi na granici fizičke i psihičke izdržljivosti, svakodnevno prima na desetine pothranjene djece, čak i one najmanje. Slike njihovih do kože i kostiju iznurenih tijela nešto su najbolnije i nasjtrašnije što se u današnjem svijetu može vidjeti.

Mnogima od njih su počeli otkazivati unutrašnji organi, dok uz to većina njih pati od migrena, problema s vidom, pa čak i depresije. Takođe, mnogima od njih ni doktori više ne mogu pomoći.
Jedan tamošnji doktor rekao je da u bolnicama jedva ima najosnovnijih stvari poput vitamina, a pomoć je dovoljna samo za pet do deset odsto djece.

Zadnje u nizu potresnih fotografija koje su šokirale svijet, a proslijedio ih je UNICEF, slike su jednomjesečnog dječaka Sahara dovezenog prošlog vikenda u jednu bolnicu u predgrađu Damaska.
Malenog Sahara majka ne može dojiti jer je i sama pothranjena.
“Dječakovo lice je poput kostura i hitno mu je potrebno liječnje kako bi preživio”, poručuju iz UNICEF-a.
Dječačić je fotografisan dok su ga vagali u bolnici. Nije bio težak ni dva kilograma. Doktori se bore da ga održe na životu.
(Net.hr)