Šta se dešava u dalekoj Siriji…

od prnjavorski 0

Sukob u Siriji ne jenjava, a iz te zemlje u kojoj građanski rat bjesni već više od sedam godina i dalje stižu neshvatljivo užasne i potresne snimke.

Tamošnje bolnice čije osoblje već odavno radi na granici fizičke i psihičke izdržljivosti, svakodnevno prima na desetine pothranjene djece, čak i one najmanje. Slike njihovih do kože i kostiju iznurenih tijela nešto su najbolnije i nasjtrašnije što se u današnjem svijetu može vidjeti.

Mnogima od njih su počeli otkazivati unutrašnji organi, dok uz to većina njih pati od migrena, problema s vidom, pa čak i depresije. Takođe, mnogima od njih ni doktori više ne mogu pomoći.
Jedan tamošnji doktor rekao je da u bolnicama jedva ima najosnovnijih stvari poput vitamina, a pomoć je dovoljna samo za pet do deset odsto djece.

Zadnje u nizu potresnih fotografija koje su šokirale svijet, a proslijedio ih je UNICEF, slike su jednomjesečnog dječaka Sahara dovezenog prošlog vikenda u jednu bolnicu u predgrađu Damaska.
Malenog Sahara majka ne može dojiti jer je i sama pothranjena.
“Dječakovo lice je poput kostura i hitno mu je potrebno liječnje kako bi preživio”, poručuju iz UNICEF-a.
Dječačić je fotografisan dok su ga vagali u bolnici. Nije bio težak ni dva kilograma. Doktori se bore da ga održe na životu.
(Net.hr)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>