MagazinZanimljivosti

Šta mi to curi ispod auta?

0

Prije dobrih deset godina naši parkinzi bili su zatrpani automobilima starijim od 20 godina. Ti automobili su iza sebe imali, uglavnom, istoriju lošeg održavanja, te se mnogi od nas sjećaju da su svi parkinzi bili prošarani flekama od ulja, benzina, antiftiza i slično.

Untitled-1-740x431

 

Jutarnji prilazak automobilu uvijek je sa sobom donosio određenu dozu neugodnosti i neizvjesnosti. Da li će vas ispod vozila sačekati neprijatna, okrugla i crna baretina, žuta, smeđa, duginih boja? Oblici, boje i mirisi fleka su razni, kao i uzroci. Evo kako ih prepoznati, šta na osnovu njih treba provjeriti na automobilu i na kraju kako ih ukloniti, što će biti od koristi svim savjesnim građanima, ali i onima koji imaju svoju garažu.

TAMNE FLEKE

551925653JN00237_China_Thro

Zahvaljujući specifičnom mirisu benzin nije teško prepoznati, iako je transparentan. Problem je najčešće u oštećenim vodovima goriva, a kod starijih automobila sa metalnim rezervoarom uzrok može biti i njegova korozija. Ne oklijevajte već vozilo istog trenutka prebacite u servis! U protivnom rizikujete požar, jer benzin brzo isparava i sa vazduhom formira veoma zapaljivu mješavinu. Ovo je posebno opasno ako se automobil, u trenutku kada se ovo desi, nalazi u zatvorenoj garaži.

Dizel gorivo i ulje

ew-300x242 (1)

Za sobom ostavljaju crne, masne fleke. One od dizela odaju  blagi miris goriva, dok je ulje gotovo bez ikakvog mirisa. Ulje u najvećem broju slučajeva curi iz spojeva na karteru i mjenjačkom sklopu, dok se gorivo izliva iz poroznih crijeva i spojeva. U svakom slučaju, posjeta servisu je neophodna. Pobrinite se i za fleke koje su nastale, jer je ulje veliki zagađivač, a samo jedan litar ove tečnosti može da zagadi milion litara vode.  Za početak, fleku isušite tako što ćete je prekriti piljevinom ili silikonskim pijeskom koji će ga upiti, pa ga kada se osuši možete lako počistiti. Ovaj proces je u slučaju upornih fleka potrebno ponoviti više puta.

Mlada Umjetnica Pokreće Bodypainting U Banjaluci

Previous article

Savjeti za ravan stomak

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin