Šta mi se desilo kada sam odlučila da prigrlim samoću

Većina nas smatra samoću dosadnom. Mislimo da samoća znači da smo asocijalni ili neželjeni. U stvarnosti, biti sam i nije tako loša stvar.

Nemojte me pogrešno shvatiti, to ne znači da vam želim poručiti da odete da živite u šumu i napustite socijalni život u potpunosti. Niko ne može da se raspravlja oko svih prednosti i zabave, koja dolazi sa vezama koje nas ispunjavaju. Ipak, želim reći, da jednom kada naučite da uživate u samoći i svom vremenu, mnogo ćete napredovati kao osoba.

Samoca

Ovo je 10 nevjerovatnih stvari koje su mi se desile kada sam prigrlila samoću:

1. Napunila sam baterije

Biti stalno okružen ljudima zna biti iscrpljujuće. Moramo da druge činimo srećnim, da ih zasmijavamo, da čitamo njihove emocije. Biti konstantno povezan sa drugima je mentalno iscrpljujuće. Samoću sam iskoristila da uzmem emotivni predah i da napunim baterije.

2. Imam više vremena za razmišljanje

Život u današnje vrijeme se kreće brzinom od 1000 na sat. Moramo misliti brzo, reagovati brzo. Gotovo je nemoguće naći vremena za sjesti i razmisliti o životu. Ukoliko ste sami, ne trošite vrijeme na misli i osjećanja drugih i fokusirani ste na sebe. Korisno je.

3. Spoznala sam svoje emocije

Još jednom, ako ste stalno okruženi ljudima, konstantno se bavite njihovim emocijama i to vam ne ostavlja vrijeme da se bavite svojim. Biti jedno vrijeme sam, daje vam bolju prespektivu o spostvenim emocijama. Lakše ćete shvatiti šta vas čini tužnim, šta vas nervira i šta vas usrećuje. Kada spoznate ove stvari, biće vam lakše da brinete o sebi.

4. Počela sam da se bavim stvarima koje me zaista zanimaju

Ako ste u grupi, sve što radite je rezultat kompromisa svih članova grupe, tako da bi svi uživali u aktivnosti. Najčešće, stvari koje najviše želite, nisu stvari koje grupa želi. Sama, radim ono što mene ispunjava.

5. Mnogo sam produktivnija

Društvo drugih je svakako zanimljivo i zabavno. Ipak, odvraća pažnju sa bitnih stvari i drastično utiče na produktivnost. Kada sam sama, tada sam najproduktivnija. Niko mi ne skreće pažnju.

6. Veze su mi postale mnogo zabavnije

Ukoliko neko vrijeme provodite sami, shvatićete da vrijeme koje provodite s nekim, postaje mnogo zabavnije i da više uživate. Jer, biti sam, daje vam bolji uvid u to koliko zaista trebate cijeniti sebe i ljude u vašoj okolini.

7. Postala sam nezavisnija

Ako uživate u samoći, postaćete sigurniji u sebe, jer imate tu sposobnost da ste srećni i kada ste sami. To će vas, zauzvrat, učiniti samostalnijim. Nećete se plašiti samoće, bićete hrabriji i spremniji da tražite ono što hoćete i nećete se zadovoljavati sa prosječnim vezama.

8. Ne moram konstantno činiti druge srećnim

Život je ispunjen raznim vezama. Većina ovih veza opstaje dok su obe strane srećne. U zavisnosti u kakvoj ste vezi, ovo zna biti zaista iscrpljujuće. Uskraćivanje sreće samoj sebi, kako bih zadovoljila druge, i izbjegla samoću, postalo je davna prošlost.

9. Ne moram se za sve izvinjavati

Kada prigrlite samoću, vidjećete da se ne morate pravdati i izvinjavati za svaki svoj postupak. Svaki put kada neko u mojoj blizini pati zbog mojih postupaka, ja se izvinjavam i naravno, kasnije se preispitujem, kakva sam ja to osoba kada povređujem ljude oko sebe. Samoća mnogo smanjuje pritisak.

10. Ne tražim odobravanje za svaki postupak

Veoma često osjećamo da nam treba potvrda ili odobrenje od prijatelja i porodice prije nego što se odlučimo na neki korak. Ne kažem da je traženje savjeta loše, ali u većini slučajeva sam bila potpuno sposobna da sama donesem odluku. Provodeći neko vrijeme sama, počela sam da vjerujem svojim instinktima i da donosim odluke bez pretjeranog osvrta na uticaje izvana.

D.G/Prnjavorski.net