Šta je Wanna Decryptor, virus koji je izazvao haos u svijetu?

U skoro stotinu zemalja širom svijeta izveden je veliki hakerski napad kojim se traži između 300 i 600 dolara ako želite da oslobodite kompjuter od virusa “Wanna Decryptor”, softvera koji ga blokira i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver).

Zagrebački “Večernji list” navodi da su virusom najviše pogođene Rusija, Tajvan i Ukrajina.

“Vaši važni fajlovi su zaključani. Ako pokušavate da pronađete način da ponovo dođete do vaših podataka, ne gubite vrijeme. Niko ne može da oporavi vaše fajlove osim našeg servisa za dešifrovanje”, stoji u poruci koja se pojavljuje na kompjuterima širom svijeta.

Hakeri traže uplatu 300 dolara do 19. maja inače će svi podaci u kompjuteru biti izbrisani. IT stručnjaci objašnjavaju da je “Wanna Decryptor” najopasniji virus na internetu koji može da načini veliku štetu. Navodi se da je “Wanna Decryptor” u stvari šifrovani softver rensomver koji svojim tvorcima može da donese veliku zaradu, a najveću štetu svojim žrtvama.

U kompjuter ulazi putem zlonamjernih atačmenta u neželjenim mejlovima, a čim se otvori odmah počinje sa šifrovanjem podataka. Softver stvara šifrovane kopije podataka u kompjuteru žrtve nakon čega briše originale. Zbog toga ostaju samo šifrovane kopije kojima nije moguć pristup bez ključa za dešifrovanje.

Šifrovanje traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od količine podataka u kompjuteru. “Večernji” navodi da osnovni nivo rensomvera može da bude uklonjen ako Windovs stavite u bezbjednosni način rada i da nakon toga treba pokrenuti antivirusni program koji će pronaći i obrisati “Wanna Decryptor”.

Ipak, uklanjanje virusa zavisi od vrste antivirusnog programa u kompjuteru, a hakeri su često u prednosti jer su antivirusni programi u mnogim kompjuterima istekli. Svjetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver) obuhvaćeno oko 100 država svijeta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju “WCry” i “WannaCry”.

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbjednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitkoinu. Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procurjeli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), tvrdi portal “Politiko” u svom američkom izdanju.

(Tanjug)