BalkanNovosti

Srpsko nebo čuvaju „Mig 29“ i „buk M1“ VIDEO

0

„Mig 29“ je zamišljen kao nasljednik lovaca „mig 21“ i „mig 23“. U službenoj upotrebi je od 1983. godine, a sa određenim modifikacijama je ravnopravan takmac najmodernijim avionima današnjice.

Konstruisan je prije svega za suprotstavljanje američkim i evropskim borbenim avionima F-16, F-15, „tornado“ i „miraž 2000“, koji čine okosnicu kako oružanih snaga članica NATO-a, tako i njihovih saveznika širom svijeta.

Zbog poboljšanih karakteristika, „mig 29 M2“ može da koristi i rakete velikog dometa, za razliku od „starijeg brata“ koji je mogao da koristi samo rakete kratkog i srednjeg dometa.

Ima maksimalnu brzinu 2,35 puta veću od zvuka, top kalibra 30 milimetara sa 150 granata i devet podvesnih tačaka za smeštaj ubojitih sredstava i goriva.

Njegove prednosti u odnosu na druge borbene avione treće i četvrte generacije su fleksibilnost, kako u pogledu konstruktorskih izmjena, tako i u pogledu letenja, operativnost u teškim vremenskim uslovima, jednostavnost upotrebe, i povoljna cijena samog aviona i dodatnih intervencija na njemu.

Pored nabavke „migova“ u Moskvi će se danas razgovarati i o zaštiti neba Srbije. U centru pažnje je raketni sistem.

Protivvazdušni sistem „buk M1“ namenjen za odbranu jedinica veličine korpusa od napada iz vazdušnog prostora.

Osnovna varijanta je sposobna za dejstvo protiv aviona i helikoptera na svim visinama, a na zahtev naručioca sistem se može osposobiti i za efikasno dejstvo protiv krstarećih raketa i ciljeva koji primenjuju intenzivno elektronsko ometanje.

Sistem se sastoji iz pet vozila, čiji je radijus kretanja 500 kilometara, a može da prati ciljeve u prečniku od 100 kilometara.

Na lanserima ima četiri rakete, a pratećem vozilu još osam raketa koje mogu veoma precizno da presretnu avione, ali i krstareće rakete. Vjerovatnoća uništenja cilja je 70 do 95 odsto.

atv

Viber ima novu opciju VIDEO

Previous article

Banjaluka: Bijelo dugme nastupa, jedini problem smještaj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan