Srpska prodaje državni kapital u 14 preduzeća – jedno i u PRNJAVORU

Vlada Republike Srpske planira da proda državne akcije u 14 preduzeća, među kojima su banjalučki “Kosmos” i “Krajinapetrol”, bijeljinski “Orao”, ali i RŽR Ljubija, koja je nedavno skinuta sa liste strateških preduzeća.

Novi spisak je, na svojoj veb stranici objavila IRB, uz obrazloženje da će akcije Ljubije probati da prodaju na Banjalučkoj berzi. Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, poručuje da je cilj prodaje poboljšanje stanja, kao i razvoj djelatnosti u tim preduzećima.

“Očekujem da će, nakon što IRB završi procjenu vrijednosti kapitala u RŽR Ljubija, ove akcije biti spremne da se ponude na berzi, dakle model prodaje je berzanski. Ne postoji, nije da ne postoji drugi način, ali naprosto je u ovom trenutku to jedini preostali model. I ovdje je cilj da zaštitimo rudarsku proizvodnju u Prijedoru”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Prodaja akcija Ljubije na berzi znači da se o rudniku više neće raspravljati u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Možda bi, smatraju neki od poslanika, zbog važnosti Ljubije moglo i drugačije.

“Mislim da je to strateški jako važno preduzeće, i da ono treba da se nađe na Narodnoj skupštini. Ne znam zašto to više nije strateški bitno preduzeće za Republiku Srpsku, ja smatram da jeste, i mislim da bismo opet trebali na NS RS da raspravljamo o svim javnim preduzećima”, istakao je Admir Čavka, poslanik koalicije Domovina u NS RS.

Među preduzećima koja bi ove godine mogla da idu na doboš, tri su od strateškog značaja. “Orao” i “Kosmos” imaju sve predispozicije da posluju bez problema, jer je namjenska industrija svugdje u svijetu nosilac privrede, poručuju opozicioni poslanici. Tvrde da je Vlada RS glavni krivac za to što dva nekadašnja giganta moraju na prodaju.

“To što Vlada želi da strateška preduzeća izbaci na doboš i gurne ih na berzu da bi ostvarila njihovu prodaju, to govori da smo mi jedna zemlja koja je na rubu egzistencije, i da sve ono što vijedi, Vlada će da proda, kako bi namirila određeni dio sredstava potreban za njihovo funkcionisanje”, naglasio je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NS RS.

Plan privatizacije iz godine u godinu ostaje sličan, jer Vlada rijetko kad uspije da proda svoj dio akcija u tim preduzećima. Prodaja banjalučkog “Kosmosa” najavljena je još prošle godine, ali, otkako su Austrijanci ljetos dostavili ponudu, o čemu je ATV izvještavala, novosti iz tog preduzeća, osim da solidno posluje, nisu stigle.

atv