Srpčanin čuven u Njujorku: Ostvario dječački san

Rijetki su ljudi kojima se ispunio dječački san da se znanjem probiju do svjetske metropole kao što je Njujork. To je pošlo za rukom 45-godišnjem Srpčaninu Siniši Aleksiću, doktoru primjenjene matematike, koji je ovih dana došao kod roditelja Vojka i Mare, koji su nakon penzionisanja u Njemačkoj sagradili kuću u prigradskom naselju Inađol.

?????????????????????????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????????????????????????

Osnovnu školu završio je u rodnom selu, prvi razred Mašinske tehničke škole u Srpcu da bi školovanje nastavio kod roditelja u Njemačkoj. U Karlsrueu je diplomirao prije roka sa prosjekom 9,60 i postao inženjer hemije – smjer termodinamika.

“Ponuđeno mi je da na svom fakultetu nastavim naučno-istraživački rad i dalje obrazovanje u oblasti mehanike fluida, uz uslov da doktoriram za pet godina. Međutim bolju ponudu dobio sam iz Ciriha da radim kao naučni saradnik uz mentora profesora Pitera Komedijana. Nakon godinu dana u Švajcarskoj moj mentor je 2003. godine odlučio da prihvati poziv iz Njujorka i da na univerzitetu predaje primjenjenu matematiku i termodinamiku, pa je ponudio i meni da idem sa njim “, priča Siniša.

sinisa aleksic1

U Njujorku 2007. godine stiče zvanje doktora primjenjene matematike. Odmah je dobio posao u jednoj firmi u Virdžiniji koja zapošljava 15.000 radnika, gdje je ostao tri godine i za to vrijeme posjetio slične firme u 62 države.

“Kada sam 2010. godine dobio ponudu da radim u jednoj od najvećih firmi u svijetu “Central elektronik” sa 450.000 radnika po čitavom svijetu, nisam mogao odbiti pogotovo što sam znao da je u ovoj firmi u Njujorku nekada radio genijalni naučnik Nikola Tesla. Potom sam dobio posao u istoj firmi u San Francisku da radim u laboratoriji za usavršavanje komora za sagorjevanje pod gasnim turbinama, a paralelno s tim na dva univerziteta u Kaliforniji i Virdžiniji predajem primjenjenu matematiku”, priča Siniša.

sinisa aleksic2

Dodaje da je već sada praktično ostvario svoj san da je tražen kao naučnik, da je slobodan kao ptica i da može da radi po čitavom svijetu, jer njegov posao nije vezan za kancelariju već za računarsku tehniku koju nosi sa sobom.

Zatekli smo ga kako iz svoje radne sobe u porodičnoj kući komunicira sa svojim saradnicima u San Francisku.

Šef je razvojnog tima koji trenutno radi na važnom projektu, ima 80 saradnika iz čitavog svijeta koji govore čak 42 jezika. I lako se sporazumijevaju jer i on tečno govori njemački, engleski i španski.

PATENTI I ZARADA

Siniša dodaje da je do sada patentirao dva izuma i da su oba u primjeni od čega dio zarade dobija on, a dio njegova firma. Po njegovim riječima, plate naučnih radnika godišnje se kreću od 80.000 do 90.000 dolara i više, zavisno od naučnih dostignuća. U svom vlasništvu ima stan u Cirihu i Arlintonu u Virdžiniji i besplatno korišćenje stana od firme kada je na poslu u Kaliforniji.

BIĆE SNAJA ARGENTINKA

Dok boravi kod kuće, Siniša mami Mari pomaže oko spremanja zimnice.

“Srećna sam kada nam svake godine bar jednom dođe u posjetu. Tada mu spremam domaću hranu, pasulj sa rebarcima, sarmu, slatke i slane pite. Omiljen je među Srpčanima, koji ga stalno zovu na druženje, a moja je najveća želja da se sada oženi i da Vojko i ja podižemo unučiće”, kaže majka Mara.

I on sam planira zasnivanje porodice. Najvjerovatnije sa jednom Argentinkom, sa kojom je dugo u vezi.

večernje novosti