BalkanNovosti

Srbija uputila zahtjev za Orićevo izručenje

0

Srpski pravosudni organi uputili su Švajcarskoj zahtjev za izručenje Nasera Orića, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu pravde.

naser-oric-foto-afp_f

Uz zahtjev za izručenje, Švajcarskoj je proslijeđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Naser Orić uhapšen je u Švajcarskoj 10. juna na osnovu potjernice koju su raspisale srpske vlasti zbog zločina počinjenih 1992. godine kod Srebrenice.

Tužilaštvo u Beogradu raspisalo je međunarodne potjernice za ratnim komandantima Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima.

Orića je u pritvoru saslušao švajcarski tužilac, koji mu je predočio zbog čega je uhapšen i na osnovu kojih optužbi.

Federalna pravosudna kancelarija Švajcarske tada je saopštila da će se nekadašnji komandant bošnjačke vojske u Srebrenici žaliti na izručenje Srbiji.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji je posjetio Orića u ekstradiicionom pritvoru u Švajcarskoj rekao je poslije posjete da mu je Orić prenio da ne želi da bude izručen Srbiji jer ne vjeruje srpskom pravosuđu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao u petak da se Srbija, za razliku od drugih zemalja, ne miješa u rad pravosudnih organa u svojoj zemlji. Istakao je i da Srbija ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Nasera Orića.

Ranije je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio da krivični postupak protiv Nasera Orića ne može biti ustupljen bosanskom tužilaštvu jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

Orića je sud u Hagu oslobodio pravosnažno krivice za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. i 1993. godine. Vijeće je time preinačilo prvostepenu presudu kojom je bio proglašen i osuđen na dvije godine zatvora.

U procesu protiv Orića, Apelaciono veće u Hagu tada je zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”. RTS

 

VIDOVDANSKA OLIMPIJADA PRNJAVOR – ODATA POČAST BORCIMA – ISTORIJA SE MORA POŠTOVATI

Previous article

Svjedoci iz Graca: Ubica se smijao dok je gazio ljude

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan