Srbija osniva Komisiju za istragu posljedica NATO bombardovanja

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je prijedlog parlamentu Srbije da se hitno formira skupštinska komisija za istragu posljedica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaja na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posljedice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

Gojkovićeva je rekla da je u skupštinsku proceduru uputila prijedlog odluke o osnivanju ove komisije čiji je glavni zadatak da istraži uzročno-posljedične veze NATO bombardovanja Srbije i velikog broja različitih malignih i drugih teških oboljenja građana Srbije koja se javljaju posljednjih godina.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da je važno da se otkrije uzročno-posljedična veza bombardovanja i porasta malignih oboljenja zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijumom.

Gojkovićeva je rekla da će srpska komisija početi sa radom na osnovu izvještaja slične italijanske komisije koja je utvrdila vezu oboljenja italijanskih vojnika koji su boravili u misijama na teritorijama gdje je korišćen osiromašeni uranijum, između ostalog, na Kosovu i Metohiji.

“Ovaj zadatak je važan, da građanima Srbije predočimo istinu, da javnosti samopštimo rezultate rada naše komisije. Mi dugujemo istinu građanima Srbije”, rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da ne želi da kalkuliše o tome koja su maligna i druga teška oboljenja u pitanju, ali je dodala da već postoje određeni podaci i za Srbiju i za Republiku Srpske, te da ima mnogo pacijenata koji se liječe u Srbiji i na kojima se vidi uzročno-posljedična veza bombardovanja i oboljenja.

Gojkovićeva je istakla da u formiranju komisije nema politike, nema optužbi za bilo koga, nego se ona osniva u interesu građana i cilj je da se dođe do istine.

Ona je navela da bi ova komisija prvi preliminarni izvještaj trebalo da sačini do kraja 2020. godine, a na njenom čelu trebalo bi da bude predsjednik skupštinskog Odbora za zdravlje Darko Laketić, koji će predložiti njen sastav iz redova poslanika.

Gojkovićeva je dodala da je predložila da se na prvoj narednoj sjednici parlamenta usvoji odluka o osnivanju ove komisije, koja bi odmah počela sa radom.

Ona je rekla da bi ova komisija svakih šest mjeseci trebalo da obavještava parlament o rezultatima svog rada, a da predsjednik parlamenta može da pozove da se u rad Komisije uključe naučne i stručne ustanove, kao i stručnjaci, kako bi pomogli njen rad.

Gojkovićeva je rekla da je su predstavnici italijanske komisije izrazili spremnost da dođu u Srbiju i svjedoče o svojim rezultatima pred srpskom komisijom, te da će srpska komisija da sarađuje sa svim relevantnim komisijama i tijelima koja se bave ovom temom.

Ona je rekla da su sa rezultatima italijanske komisije upoznati najviši državnici Srbije, te navela da italijanski izvještaj sadrži veoma obimne i egzaktne podatke o slučajevima teških bolesti italijanskih vojnika koji su, između ostalog, boravili na Kosovu i Metohiji.

(Srna)