BalkanNovosti

Srbi ruše švedsku vladu

0

Premijer Švedske odlučio da rekonstruiše vladu nakon afere u kojoj se otkrilo da su povjerljivi podaci švedskih državnih institucija dospjeli u ruke Srba. Podsjetimo, opozicija u švedskoj je najavila dan ranije da će zatražiti odgovornost ministra odbrane i unutrašnjih poslova, a možda i ministarka infrastrukture, zbog skandala u vezi sa curenjem osetljivih podataka.

Skandal sa poverljivim informacijama o građanima Švedske, koje su dospele u ruke srpskih radnika, mogao bi da izazove najveću krizu vlade ove skandinavske zemlje.

Ovo za „Večernje novosti“ kaže Mikael Delin, novinar švedskog lista „Dagens niheter“, koji je prvi otkrio veliku aferu. Birokratskim propustom ugrožena je sigurnost baze podataka u kojoj se, između ostalog, nalaze imena svih ljudi u policijskim registrima, zaštićenih svedoka, kao i podaci o nosivosti svih puteva i mostova, kao i imena, slike i adrese pilota ratnog vazduhoplovstva u Švedskoj. „Priču su otkrile naše novine tek kada je bivša direktorka Agencije za saobraćaj kažnjena.

Do ovog mjeseca niko nije znao ništa o istrazi u ovom slučaju. Javnost je zabrinuta, jer su povjerljivi podaci o građanima u Švedskoj uopšte dostupni jednoj agenciji. I sam premijer je rekao da je riječ o ozbiljnoj priči. Treba istaći da nema dokaza da su te informacije zloupotrebljene, niti u Srbiji, ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Zabrinjavajuće je ipak da osobe koje nisu prošle bezbednosne provere imaju pristup tim bazama. Ključno pitanje za nas je zašto su švedske agencije unajmile strane kompanije, a da nisu sproveli odgovarajuće provjere i kontrole sigurnosti“, kaže Delin. U međuvremenu, iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije potvrdili su da niko u Švedskoj nije kontaktirao sa srpskom ambasadom.

Iz kompanije Aj-Bi-Em odgovorili su da ne komentarišu o svojim klijentima i uputili nas za dalja pitanja na švedsku Agenciju za saobraćaj. Od kompanije En-Si-Ar odgovori tek treba da stignu… Prema nezvaničnim informacijama, Šveđanima su poznata imena srpskih radnika koji su imali pristup bazama sa osjetljivim podacima.

Agencija za saobraćaj navodno samo je jedna od mnogih švedskih vladinih agencija koja koristi usluge stranih firmi. Problem je nastao u septembru 2015, kada je posao održavanja baza podataka i druge IT djelatnosti prepustila kompanijama Aj-Bi-Em u Češkoj i En-Si-Ar  u Srbiji. Te godine, 14 Srba je došlo u Švedsku na dodatne obuke.

Iako ti zaposleni nemaju uvid u komunikaciju unutar švedskih institucija koja je kriptovana, podozrenje je uslijedilo jer je prvi put neko van švedskih službi došao tako blizu „osetljivim“ i obimnim podacima.

novosti

 

Od ponedjeljka u BiH stiže toplotni talas kakav ne pamtimo zadnjih 20 godina

Previous article

Fudbaler sa Kosova napustio klub zbog krsta na grbu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan