Srbi napravili najmoćniju pušku na svijetu

Kragujevačka fabrika “Zastava oružje” završila je razvoj nove modularne automatske puške koja će narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu.

U pitanju je automatska puška u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 “grendel” koja ima izmjenljivu cijev i spada u posljednju generaciju automatskih pušaka, a po performansama u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja.

Kako se navodi, inženjeri “Zastava oružja” uspjeli su da za manje od godinu dana napravu automatsku pušku koja spada u oružje vojnika 21. vijeka.

Vojni stručnjaci tvrde da takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svijetu, kao i da razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

Sve je to napravljeno u Kragujevcu, kao i fabrici municije “Prvi partizan” u Užicu.

Riječ je, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koje je napravljeno po sistemu “kalašnjikova”, uz to da ima izmjenjivu cijev u dva kalibra.

Puška još nema ime, ali je u svijetu jedinstvena zbog kalibra “grendel”, čija je prednost što je trzaj manji, dok se cijev ne navija već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz fabrike oružja u Kragujevcu, list navodi da puška ima teleskopski preklapajući kundak od polimera, magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a ima i novi skrivač plamena na “ustima cijevi”.

Dodaje se da je puška ispitana u fabrici na streljačkim poligonima u Kragujevcu i da su rezultati bili odlični.

Procjenjuje se da će se za ovu pušku, koju su kreirali najbolji stručnjaci srpske vojne industrije, “otimati armije širom svijeta”. Ova moćna puška je prozvana srpskim “kalašnjikovim”.

(B92)