BalkanNovosti

Srbi drže Balkan u šaci: Dve vlade u regionu zavise od naših glasova

0

Srbi drže region u šaci. Iako ovaj naslov zvuči tabloidno, situacija na terenu to zaista potvrđuje. Mada na prvi pogled izgleda kao da nemaju presudan značaj u vladama Kosova i Hrvatske, glasovi Srba imaju veliki uticaj na situaciju na Balkanu. Svesni ili ne, dve vlade u regionu zavise upravo od glasova Srba, što se videlo i izlaskom Srpske liste iz Vlade Kosova.

Uprkos tome što su predstavnici Srba samo formalno napustili Vladu Kosova, kada bi pitanje poverenja kabineta u Prištini bilo stavljeno na dnevni red, sve bi zavisilo upravo od njihovih glasova. S druge strane, u Hrvatskom Saboru veliki uticaj imaju Milorad Pupovac i njegova Samostalna demokratska srpska stranka

Stručnjaci međutim poručuju da je nesrazmerna važnost srpskih glasova sa statusom Srba, što dalje otvara pitanje koje poteze predstavnici Srba u vladama zemalja iz regiona mogu da povuku kako bi iskoristili svoj jak uticaj?

Politički analitičar, Dejan Vuk Stanković za Telegraf.rs kaže da je potreban neki tas na vagi koji bi prevagnuo da srpski glasovi postaju vanredno bitni, ali da bez obzira na značaj, Srbi ne menjaju naročito svoj status, kako u Hrvatskoj, tako na Kosovu.

– Kada govorimo o Milanu Rakiću i Miloradu Pupovcu, mogu samo reći “Ne bio im ja u koži” i to najpre zbog medijsko-političkog linča, jer je crna mrlja i na kosovskom i na hrvatskom društvu. Od njih zahtevati da budu odlučniji i zahtevniji u situacijama u kojim lako glava može da im bude u torbi, nije mnogo umesno. Mislim da je za njih najvažnije da dostojanstveno opstanu, a od  političke veštine zavisi koliko će moći da zaštite sebe i srpski narod – objasnio je on i dodao da su ta društva su preveliki zalogaj za njih i preveliki problem za sebe.

Nesrazmerna je važnost srpskih glasova sa statusom Srba u regionu-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da srpski glasovi određuju situaciju u regionu, ali ih ne koristimo u dovoljnoj meri sa ciljem da se naša zajednica bolje pozicionira, slaže se i Branko Radun, koji se osvrnuo na Crnu Goru, gde srpske stranke imaju veliki procenat podrške, iako je Milo Đukanović do sad uspevao da formira Vladu bez naših glasova.

– Ipak, pitanje je da li će to i u budućnosti biti slučaj. U Republici Srpskoj imamo oko milion i 200.000 Srba, ali srpske glasove imamo i u Federaciji. Drugi to koriste, nema razloga da i mi ne koristimo, samo što je potrebno više rada, organizacije, novca, lobiranja… – smatra on.

Kako dodaje, problem naših građana je velika apolitičnost, ali i disriminacija zbog čega je uvrežen stav Srba da ne mogu biti politički faktor.

Problem naših građana je velika apolitičnost, ali i disriminacija zbog čega je uvrežen stav Srba da ne mogu biti politički faktor-Foto: Medija centar Beograd

– Malo je poznato da je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder došao na vlast uz podršku turske manjine, a to bismo i mi mogli da učinimo npr. u Austriji, gde naša zajednica broji 100.000 ljudi. Ipak, osim brojčanosti potrebni su i drugi faktori poput dobre integrisanosti građana, visokog obrazovanja, bogatstva – zaključio je Radun.

(Telegraf.rs)

Nafta stigla do 82 dolara

Previous article

OBARA S NOGU Samo šest mjeseci nakon porođaja Mia ponovo izgleda kao BOMBA (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan