Spreča u Karanovcu 77 cm iznad redovne odbrane

od redakcija 0

Nakon obilnih kiša, koje padaju dan i noć, od jutros je poplavljeno i Sprečko polje, u općinama Gračanica i Doboj Istok.

Prema riječima odgovornih u Civilnoj zaštiti Mustafe Bajića i Sulejmana Delića, u Gračanici je u naseljima Miričina, Lohinja Donja i Stjepan Polje pod vodom 60 hektara, a u Doboj Istok čak 150 hektara u naseljima Mala i Velika Brijsnice, Klokotnica i Stanić Rijeka.

– Na mjernom mjestu Karanovac, nivo Spreče jutros u 7 sati bio je 377 centimetara i za 77 centimetara veći je od redovne odbrane od poplava. Iz jezera Modrac u rijeku Spreču se u sekundi ispušta čak 75 metara kubnih vode, što će u Sprečkom polju izazvati plavni val i najteže tek dolazi – kaže Bajić i napominje da je sinoć u 20 sati u Orahovici Donjoj lokalni potok poplavio jednu kuću.

U Doboj Istoku stanje usložnjava rijeka Bosna koja je također nadošla i digla nivo Spreči na ušću, te joj onemogućava brži protok.

Poplavljeno je 150 hektara plodne ravnice i uskoro će put za povratničko naselje biti poplavljen i zatvoren za saobraćaj.

Izvor: Avaz

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>