Splićani učestvovali u tuči sa Grobarima VIDEO

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 97

U brutalnoj tučnjavi zaraćenih frakcija Grobara kojom je obilježen sinoćnji derbi Partizan – Crvena zvezda, učestvovali su i Splićani.

Otkriva to izjava snimke policijske identifikacije navijača na tartanu, nastala nakon tučnjave, ali i čitataoci iz Splita koji su se javili nakon što su sugrađane prepoznali na snimkama i fotografijama. Napominju da se ne radi o ljudima iz navijačkog miljea.

Činjenica da se na fotografijama nastalima nakon tučnjave najviše vide srpskim navijačima nepoznati (ali splitskim čitateljima Indexa poznati) likovi, uzrokovala je potpuno nerazumijevanje ionako haotične situacije u taboru navijača Partizana, ali i u srpskim medijima.

Naime, do 2013. više od dvije godine trajao je rat između frakcija Grobara, navijača Partizana, koji je uzrokovao i nekoliko smrtnih slučajeva. Upravo zbog toga je i došlo do pomirbe navijača, dotad podijeljenih u dvije žestoko posvađane, neprijateljske grupe; manju “Zabranjeni” i veću “Alcatraz”.

Zabranjenih više nema, ali njihovu ulogu “pučista” na ovom derbiju preuzeli su Vandal Boys koji su i tokom prvog rata među Grobarima bili na strani pobunjenih. I tada su neuspješno pokušali preuzeti tribinu od dominantnog Alcatraza koji zauzima centralni dio južne, navijačke tribine Partizanova stadiona i glavni je među Grobarima.

S obzirom na to dio srpskih medija, ali i navijača Partizana, bio je uvjeren da je napad grupe od nekoliko desetina ljudi na južnu tribinu koji je na sinoćnjoj utakmici krenuo sa zapada, djelo Vandal Boysa, odnosno navijača Partizana koji žele preuzeti primat na tribini.

Ali drugi dio izvještača s utakmice i navijača Partizana bio je uvjeren da se radi o pokušaju Delija, navijača Zvezde da derbi iskoriste za ultimativni dokaz o tome ko je glavni u gradu. Smatrali su da su htjeli osvojiti tribinu Grobara na Partizanovu stadionu, naročito zbog toga što je do ovog napada došlo u 15. minuti, u istom trenutku kada su na drugom kraju stadiona Delije počele bakljadu.

U ovaj drugi scenarij, da se radi o napadu navijača Zvezde na tribinu navijača Partizana, bila je uvjerena većina partizanovaca na južnoj tribini.

Ta manja grupa koja je upala na jug uniformirana, u identičnim crno-bijelim majicama s kapuljačom, zahvaljujući početnom iznenađenju te naoružana bakljama i remenjem, potisnula je daleko brojnije pripadnike Alcatraza na tom dijelu stadiona.

Međutim, kada su se oni sabrali i prestrojili, krenuo je stampedo koji je prerastao u linč napadača na tribinu. Pritom su oni koji su upali u sjedište veće od dviju frakcija Grobara prošli užasno.

Nakon što ih je masa stjerala uz ogradu tribine, pretučeni su (jedan je s povredama opasnim po život odveden na reanimaciju, drugi je uboden nožem), opečeni bakljama i skinuti su, neki od njih do gola, a odjeća im je zapaljena. Zatim su tako isprebijani i poniženi izbačeni na atletsku stazu.

Tamo ih je čekala hitna pomoć, ali i žandarmerija kako bi ih identifikovala Tada je utvrđeno da je napad djelo Vandal Boysa, odnosno da je riječ o obračunu dviju frakcija navijača Partizana.

Izvještaji srpskih medija uživo još uvijek su bili proturječni. S obzirom na to da napadače na tribinu koje su kamermani i fotoreporteri najviše snimali nisu mogli prepoznati kao pripadnike Delija ili neke od frakcija Grobara, jedni su pisali i javljali da se radi o navijačima Zvezde, a drugi da je riječ o navijačima Partizana.

Većina navijača Partizana na stadionu i dalje je bila uvjerena da su pretukli, skinuli do gola i s tribine izbacili zvezdaše pa su njima, tada okupljenima na tartanu ispod južne tribine, skandirali “Ubij Cigana”, što je pogrdni naziv za navijače Zvezde, pri čemu su ih gađali petardama i topovskim udarima.

Prilikom identifikacije koju je obavljao policajac s kamerom, jedan napadač na navijačku tribinu Grobara na pitanje “Odakle si?” odgovara: “Iz Splita”.

Policijskog službenika to je  zaprepastilo pa je, u nevjerici otkud Splićanin u navijačkom okršaju na beogradskom derbiju, ponovio pitanje. Kada je opet dobio isti odgovor i dalje je bio vidljivo iznenađen.

S obzirom na to da je taj Splićanin bio najistaknutiji na snimkama i fotografijama nastalima nakon tučnjave, kao i na to da su vijesti i izvještaji vezani za nerede na beogradskom derbiju bile vrlo čitane na svim portalima, ubrzo su se Index-u.  javili mnogi čitaoci iz Splita.

Ističu da je on njihov sugrađanin, ali dodaju i da sudeći po videosnimkama i fotografijama nastalima nakon velike tučnjave, nipošto nije bio jedini Splićanin koji je učestvovao u neredima.

(Index.hr)