Spisak najčudnijih drevnih srpskih ženskih imena – za mnoga niste čuli

U moru internacionalnih imena, neka od najstarijih srpskih imena i njihovo značenje pala su u zaborav. Zato smo došli u situaciju da danas neka od njih zvuče čudno, a zapravo je riječ o nevjerovatno starim i prelijepim imenima iz srpske prošlosti.

Predstavljamo vam trideset starih imena i njihova značenja koja su, kao i imena, podjednako zanimljiva.

Agnja i Agnjica su imena koja simbolišu čistoću, nevinost i čast. Belosava i Bjelosava su imena stvorena od riječi “belina/bjelina” i “slava”. Ime Belosava je nosila kraljica Srbije od 1234. do 1243. godine, žena kralja Vladislava Nemanjića.

Ime Vojislava je simbolisalo ženu ratnicu. Najpoznatija Vojislava je bila sestra velikog župana Stefana Nemanje, žena Kulina bana.

Gavrila i Gavrilka su ženska imena izvedena od muškog imena koje se daje po biblijskom arhanđelu Gavrilu. Značenje imena je – Bog je moja snaga.

Despina ili Despinja su imena koja su u doslovnom prevodu označavala gospodarice, ali je nepoznato da li su bila rezervisana samo za “plavu krv”.

Đuka i Đurđina su imena nastala od “Georgina”, a predstavljaju zemljoradnicu, onu koja obrađuje zemlju. Majka slavnog srpskog naučnika zvala se Georgina Đuka Tesla.

Evdokija je ime nastalo od grčke riječi “eudokia” što znači dobra volja ili blagonaklonost. U našoj istoriji značajna je Evdokija Anđel, prva žena Stefana Nemanjića.

Žanka je božanstvena žena, dok je Zorka dar zore. U određenim varijacijama oba imena su još uvijek u upotrebi.

Ikonija je jedno od imena koja su i danas u upotrebi, a izvedeno je od ikone, slike na drvetu, platnu ili kamenu koja predstavlja neko božanstvo ili svetitelja.

Jaglika je ime koje se davalo djevojčicama rođenim dok je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo prije rođenja deteta i slično.

Kadivka/Kadeva/Kadiva su imena nastala po nazivima za svilenu tkaninu, a mogu da se odnose i na vrstu cvijeća.

Leposava/Ljeposava je ona kojoj se želi da bude sva lijepa, a ime se pominje u narodnoj pesmi “Ženidba Milića Barjaktara”. Ljepava je varijacija imena “Lepava“, ona kojoj se želi da bude lijepa.

Manduša je varijanta imena nastala od Magdalena (ona koja potiče iz Magdale). Ime je poznato zbog Marije Magdalene, koja je bila bliska učenica i pratilja Isusa Hrista.

Najda je ona koja je nađena. Ovo ime su najčešće nosila napuštena djeca. Njegomirka je sasvim logična asocijacija na onu koja njeguje, predodređenu da bude ona koja pomaže i oslobađa bola.

Obradinka je ona koja je unijela radost u neki dom, prekinula tugu zbog gubitka ili čekanja prinove.

Poleksija je ime koje je i danas u upotrebi, a vlasnica ovoga imena trebala bi biti gostoljubiva. Od čuvenih žena sa ovim imenom izdvaja se Poleksija Karađorđević koja je bila ćerka kneza Aleksandra Karađorđevića.

Roksanda i Roksandra se smatraju romskim imenima, ali su bila rasprostranjena i kod Srba, simbolišu svjetlost i rađanje novoga dana. Savetka ili Sevetka su imena izvedena od Jelisaveta, što u prevodu znači “Bogu se klanjam”.

Tomanija je mistično ime koje je simbolisalo čudotvorku, a jedna od najpoznatijih Srpkinja sa tim imenom je bila Tomanija Obrenović, žena Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša.

Ćirjana ili Ćirka je ona žena koja je svojim rođenjem predodređena da vlada. Ubavka je ime izvedeno od riječi ubava i simboliše ljepotu. Ovo ime gotovo da više nije u upotrebi.

Ime Fema ili Femka je simbolisalo govornicu, onu koja govori. Fascinantno ako se uzme u obzir da su žene u prošlosti u većem dijelu poznatog svijeta bile diskriminisane.

Hajdana je sjajna, jasna i srećna žena. Ime Carica je imala srpska princeza, ćerka kralja Milutina.

Čarna je jasna asocijacija na crnu ili očaravajuću djevojku koja je čest motiv u narodnim pjesmama.

Šošana je biblijsko ime koje se bilo ustalilo kod Srba, a simboliše lotosov cvijet.

(Telegraf)