Specijalne snage berlinske policije uhapsile bh. državljanina zbog ubistva žene

Specijalne snage berlinske policije uhapsile su u noći između subote i nedjelje tridesetdvogodišnjeg bh. državljanina osumnjičenog za ubistvo žene u Berlinu, identifikovane kao Mišel E.

Iako policija ne navodi identitet uhapšenog, osim da je porijeklom iz BiH, njemački “Berliner Tageszeitung” (BZ) je još ranije objavio da je riječ o Edinu A., koji je bio u bjekstvu nakon ubistva žene s kojom je živio. Njeno tijelo pronađeno je u četvrtak naveče, nakon čega je policija tragala za Edinom A., koji je takođe imao prijavljeno boravište u Berlinu.

Kako navode njemački mediji, taj mladić je u više navrata bio prijavljivan zbog nasilja u porodici, a prijavljivala ga je upravo žena s kojom je živio, navodno u vanbračnoj zajednici. Pojedini mediji javljaju da je Edin A. trebalo da oženi žrtvu kako bi na osnovu braka dobio papire za ostanak u Njemačkoj.

Drugi, pak, pišu da je on bivši suprug ubijene žene. Kako piše “Berliner Tageszeitung” (BZ), Edin A. je bio naoružan, zbog čega je policija objavila upozorenje građanima. Inače, pored ubijene žene, u kratkom vremenskom roku, pronađen je još jedan ženski leš i to u neposrednoj blizini. Druga žrtva je bila 19-godišnja djevojka, ali detalji tog ubistva nisu objavljeni, niti, po svemu sudeći, ima veze sa spomenutim zločinom. Dva ubistva u kratkom periodu i na malom prostoru otvorila su pitanje bezbjednosne situacije u glavnom njemačkom gradu. Iz policije smatraju da je situacija zadovoljavajuća, odnosno da su ova dva ubistva zapravo puka koincidencija. Kako prenose njemački mediji, tokom prošle godine u Berlinu su zabilježena 92 ubistva, odnosno prosjek od jednog ubistva svakog četvrtog dana.

nezavisne