Specijalcima i Bandi 42 godine zatvora, moraju vratiti 543 hiljade KM

Oleg Banda, suvlasnik auto-kuće “Kvatro” – osuđen je na devet godina zatvora. Sud je zaključio da su krivi i da su u filmskoj pljački na autoputu Banjaluka-Gradiška pobjegli sa 617 hiljada maraka. Po prethodnom dogovoru i u namjeri da silom oduzmu novac.

“Optuženima Malić Vladanu, Paraš Goranu i Popović Aleksandru i Banda Olegu se u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru”, rekla je  Olga Pantić, predsjednica sudskog vijeća Okružnog suda Banjaluka.

Svoj četvorici nakon presude se produžava pritvor a oduzima im se i protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 543 hiljade maraka. Kao otežavajuće okolnosti sud je uzeo u obzir to da su trojica od četvorice bili članovi specijalne policije, da su koristili puške, ranili jednog čovjeka – a pljačku izvršili u po bijela dana na autoputu kojim su i tokom pucnjave cirkulisala vozila.

Tužilaštvo na kraju ipak nije dokazalo da je četvorka organizovala zločinačko udruženje i da je Malić organizator pljačke koja je uzdrmala Banjaluku – što se vidi iz presude jer su bivši policajci na kraju isto prošli. Na maratonskom suđenju izvedeno je 17 pretresa i na njima lica osumnjičenih, sada osuđenih – nisu smjela pred kamere. To su tražili i danas, što im je sud odobrio.

“Ako može da ostane ono od prošli put što smo rekli – da se ne fotografiše?”, pitao je sudiju Vladan Malić, osuđeni bivši pripadnik specijalne policije MUP-a RS.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je računao na to da niko od četvorke ranije nije osuđivan i da je Vladan Malić porodičan čovjek. Tužioci nisu htjeli pred kameru. Odbrana nije zadovoljna.

“Ja sada ne bih iznosila detalje zbog čega nismo zadovoljni jer je to i rečeno. Naravno, na presudu ćemo izjaviti žalbu. Kad izjavimo žalbu – vi ćete iz sadržine te žalbe vidjeti zašto mi sa ovom presudom nismo zadovoljni”, kazala je Jasminka Jovišević, advokat osuđenih.

Da podnesu žalbu imaju pravo i tužioci. Ukoliko to urade, kao što odbrana i najavljuje – sljedeći na potezu je Vrhovni sud Srpske koji će drugostepenu odluku donijeti najkasnije za pola godine.

atv