Specijalcima i Bandi 42 godine zatvora, moraju vratiti 543 hiljade KM

od prnjavorski 0

Oleg Banda, suvlasnik auto-kuće “Kvatro” – osuđen je na devet godina zatvora. Sud je zaključio da su krivi i da su u filmskoj pljački na autoputu Banjaluka-Gradiška pobjegli sa 617 hiljada maraka. Po prethodnom dogovoru i u namjeri da silom oduzmu novac.

“Optuženima Malić Vladanu, Paraš Goranu i Popović Aleksandru i Banda Olegu se u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru”, rekla je  Olga Pantić, predsjednica sudskog vijeća Okružnog suda Banjaluka.

Svoj četvorici nakon presude se produžava pritvor a oduzima im se i protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 543 hiljade maraka. Kao otežavajuće okolnosti sud je uzeo u obzir to da su trojica od četvorice bili članovi specijalne policije, da su koristili puške, ranili jednog čovjeka – a pljačku izvršili u po bijela dana na autoputu kojim su i tokom pucnjave cirkulisala vozila.

Tužilaštvo na kraju ipak nije dokazalo da je četvorka organizovala zločinačko udruženje i da je Malić organizator pljačke koja je uzdrmala Banjaluku – što se vidi iz presude jer su bivši policajci na kraju isto prošli. Na maratonskom suđenju izvedeno je 17 pretresa i na njima lica osumnjičenih, sada osuđenih – nisu smjela pred kamere. To su tražili i danas, što im je sud odobrio.

“Ako može da ostane ono od prošli put što smo rekli – da se ne fotografiše?”, pitao je sudiju Vladan Malić, osuđeni bivši pripadnik specijalne policije MUP-a RS.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je računao na to da niko od četvorke ranije nije osuđivan i da je Vladan Malić porodičan čovjek. Tužioci nisu htjeli pred kameru. Odbrana nije zadovoljna.

“Ja sada ne bih iznosila detalje zbog čega nismo zadovoljni jer je to i rečeno. Naravno, na presudu ćemo izjaviti žalbu. Kad izjavimo žalbu – vi ćete iz sadržine te žalbe vidjeti zašto mi sa ovom presudom nismo zadovoljni”, kazala je Jasminka Jovišević, advokat osuđenih.

Da podnesu žalbu imaju pravo i tužioci. Ukoliko to urade, kao što odbrana i najavljuje – sljedeći na potezu je Vrhovni sud Srpske koji će drugostepenu odluku donijeti najkasnije za pola godine.

atv

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>