Snijeg donio probleme regionu

U Srbiji je snijeg pao na Zlatiboru, na Tari, u dolini rijeke Lim, u Prijepolju, Novoj Varoši, užičkom kraju i na granici sa Crnom Gorom, te je uzrokovao probleme u snabdijevanju električnom energijom i u odvijanju saobraćaja.

Najviše snijega, do 30 centimetara, palo je na Tari, u Novoj Varoši oko 10 centimetara, na prevoju Јabuka, prema granici sa Crnom Gorom oko 20 santimetara, a na Zlatiboru do jednog centimetra, javila je Radio-televizija Srbije.

Saobraćaj na prevoju Јabuka povremeno je u prekidu zbog šlepera i autobusa koji su se zaglavili na nekoliko mjesta sprečavajući prolazak ostalih vozila.
U selima Devići, Ostatija i Ocrten na Goliji visina snijega dostiže 30 centimetara, pa je više od 1.000 ljudi bez struje.

– Snijeg, kao usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju – rekao je Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Zbog snijega je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Ivanjica-Preko Brdo. Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navode iz “Puteva Srbije”, te poručuju da će javnost blagovremeno biti obaviještena o normalizaciji saobraćaja na ovom putnom pravcu.

Na Kopaoniku je u 10.00 časova izmjereno minus dva stepena Celzijusovih, a napadalo je oko 20 centimetara snijega.

Sjenica je danas ostala bez struje i vode zbog kvara na električnim vodovima, uzrokovanog snijegom koji je napadao u ovom mjestu.

– Pokidano je dosta dalekovoda, pa su trenutno pola grada i skoro sva okolna sela bez struje. Havarija je nastala zbog velikog snijega i u ovom trenutku nije poznato kada će se stanje normalizovati – rekli su u dispečerskoj službi elektrodistribucije.

U Sjenici je jutros izmjereno osam santimetara snježnog pokrivača, a na Radišića brdu u opštini Sjenica, 22 santimetra, javio je radio “Sto plus” pozivajući se na informacije u sjeničkoj elektrodistribuciji.

Snijeg otežava saobraćaj na širem području Kosova i Metohije, pa se vozačima preporučuje da izbjegavaju putne pravce prema Crnoj Gori preko planinskih prevoja i puteve od Prizrena prema Dragašu i Štrpcu, saopšteno je iz ministarstva infrastrukture samoproglašenog Kosova.

Na području opština Dragaš, Štrpce, te na prevoju Rugovska klisura, na putu Peć-Rožaje preko Kule i Čakora snijeg je napadao petnaestak centimetara. Iz saobraćajne policije navode da su svi putni pravci prohodni, ali se vozačima savjetuje da obavezno prilagode vožnu uslovima puta i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Bez struje gradovi na sjeveru Crne Gore

Gradovi na sjeveru Crne Gore ostali su bez struje zbog kvara na elektro-mreži, koje je uzrokovao snijeg, a u prekidu je i saobraćaj preko planinskog prevoja Јabuka, između Pljevalja u Crnoj Gori i Prijepolja u Srbiji. Bez napajanja električnom energijom su Kolašin, Plav i Gusinje, te jedan broj korisnika prigradskog područja opštine Bijelo Polje, saopštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

Iz CEDIS-a navode da je do problema u elektrodistributivnoj mreži na sjeveru Crne Gore došlo usljed sinoćnjeg nevremena praćenog snijegom i jakim vjetrom, te da su ekipe na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Zastoj na putu od Pljevalja prema Prijepolju uzrokovali su šleperi i kamioni, a saobraćajna policija radi na normalizaciji saobraćaja i apeluje da vozači budu oprezni. Preko prevoja Јabuka ima više od 20 centimetara snijega.

Snijeg pada u Beranama, Andrijevici, Kolašinu, te cijelom polimskom kraju

Istovremeno, gradovi na crnogorskom primorju, posebno Herceg Novi i Budva, su na udaru olujnih vjetrova jačine i do 120 kilometara na čas.

OLUJNI VJETAR U BUDVI I HERCEG NOVOM I DO 120 KILOMETARA NA ČAS

Gradovi na crnogorskom primorju, posebno Herceg Novi i Budva, su na udaru olujnih vjetrova jačine i do 120 kilometara na čas.

U Herceg Novom najviše posla imaju službe Komunalne policije i Komunalno-stambenog preduzeća, te Služba zaštite i spašavanja, koja je od jutros angažovana na saniranju posljedice vjetrovite noći.

Jak istočni vjetar koji je u prosjeku od ponoći do jutros duvao brzinom između 90 i 120 kilometara na sat, na čitavom potezu od Igala do Kamenara obarao je stabla, lomio grane, na nekim lokacijama porušio saobraćajne znakove i oštetio stubove za struju, prenosi Radio Jadran.

“Najbitnije je da su putevi prohodni i nema zastoja saobraćaja”, kaže načelnik Komunalne policije Marija Andrić.

Najjači udar ovog vjetra bio je jutros u 6.30 časova i iznosio je 122 kilometra na čas, podaci su Hidrometeorološke službe u Igalu.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Budve Dragan Božović potvrdio je da su vatrogasci u četiri sata jutros morali da isjeku drvo koje je palo kod restorana “Parma” i uklone ga, kao i u auto-kampu kod rijeke Grđevica u Budvi, gdje je, takođe, palo drvo.

I dok se mještani primorskih gradova bore sa jakim vjetrom, mješatni sjevernog dijela Crne Gore imaju velike probleme sa snijegom i nestankom električne energije.

Snijeg na Biokovu i Zavižanu, temperatura ispod nule

Prvi ovogodišnji snijeg pao je na Biokovu i na Zavižanu u Hrvatskoj, a temperatura vazduha spusila se ispod nule.

Snijeg je pao na najvišem biokovskom vrhu Svetom Јuri, gdje je izmjeren minus jedan stepen Celzijusov, što je bila najniža temperatura vazduha koja je jutros izmjerena u Hrvatskoj.

Na Zavižanu, najvišem vrhu na Velebitu, palo je pet centimetara snijega, javili su hrvatski mediji.

(Srna)