Snijeg do četvrtka, vozači oprez

Mehanizacija na terenu, građani naoružani zimskom opremom, lopate u rukama, i krčenje puteva – takva je slika koja danas stiže iz skoro svih krajeva RS. Snijeg je tokom noći i dana prekrio Banjaluku, Prijedor, Doboj i Brčko. U najvećem gradu Srpske pune ruke posla od rano jutros imaju komunalci.

Više od 60 mašina i 200 radnika neprekidno rade na čišćenju puteva. Iz Gradske uprave BL mole građane za strpljenje, jer u isto vrijeme jednostavno ne može da se dođe do svake ulice.

“Imamo konstantne pozive građana. Nastojimo da odgovorimo na što više poziva. Ono što na neki način stvara nedoumice je što nisu upoznati sa prioritetima, pa naravno da misle da su u prvom redu i da treba da čiste, ali evo, kao što sam vam već rekao, mi nastojimo da ove glavne koridore održavamo”, rekao je načelnik službe za komunalne poslove u Gradskoj upravi Slaviša Sandić.

 

Najviše snijega palo je u banjalučkoj regiji, kažu meteorolozi. Samo danas, preko 20 centimetara. Strpljenjem će građani morati da se naoružaju još koji dan. Padavine se nastavljaju, a temperature će biti slične kao i danas.

“Trebamo da računamo na padavine barem još sutra. Dakle, snijeg ne prestaje, on samo polako smanjuje svoj intenzitet. Sutra uveče bi moglo da pojača malo na istoku. Tako da i u tim predjelima bi trebalo da dođe do porasa sniježnog pokrivača. Dakle, i sutra temperatura slična, stepen dva ispod nule tokom dana”, rekla je Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Od četvrtka će građani moći da odahnu, jer se očekuje prestanak padavina. Poseban oprez preporučuje se vozačima, a savjetuje im se i da obavezno koriste zimsku opremu. Iz Auto-moto saveza poručuju da je danas većina putnih pravaca bila prohodna, a nešto više problema bilo je na području Prnjavora i Doboja.

atv