SNAŽNA OLUJA HARA U SAD Saobraćaj u potpunom zastoju, poginule četiri osobe, među žrtvama i DJEVOJČICA

Širom centralnog dijela SAD haraju ozbiljne oluje koje su donijele snažne vjetrove, snijeg, kišu i grad, a odnijele su četiri života i izazvale pometnju u vazdušnom i drumskom saobraćaju.

Kako prenosi AP, na međunarodnom aerodromu Sent Pol u gradu Mineapolisu u Minesoti, odloženi su svi letovi u subotu zbog oluje i mećave koja je onemogućila čišćenje piste.

U subotu prepodne oluja je odnijela dva života u Luizijani, među kojima i život dvogodišnje djevojčice koja je spavala u kamp kući na koju je palo veliko drvo.

U Viskonsinu je poginula žena u saobraćajnom udesu nakon što je izgubila kontrolu nad kombijem usljed loših uslova na putu.

Vozač kamiona u Ajdahu je takođe poginuo nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom na putu prekrivenom snijegom u zapadnoj Nebraski.

U Arkanzasu je u petak prošao tornado kroz grad Mounteinberg, usljed čega su povređene najmanje četiri osobe.

Kako agencija prenosi, očekuje se da ovakvi vremenski uslovi ostanu i danas u Minesoti, Viskonsinu i Mičigenu prije nego što oluja pređe u državu Njujork i Novu Englesku.

U sjevernom Viskonsinu snijeg je napadao i do 46 centimetra, navodi agencija.

Državna meteorološka služba je upozorila na mogućnost poplava u blizini jezera Mičigen u Viskonsinu i Ilinoisu, gdje su stanovnici Čikaga upozoreni na talase koji mogu da dostignu i do 5,5 metara.

U Mičigenu, gdje se očekuje još više snijega i leda, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje.

Sneg i snažni vjetrovi jačine do 80 kilometara na čas zahvatili su dijelove Južne Dakote, drugi dan zaredom, što je putovanja učinilo gotovo nemogućim.

Dok su upozorenja na mećavu ukinuta u zapadnim dijelovima te savezne države, ostala su na snazi u Južnoj Dakoti i danas.

Agencija navodi da je oluja ostavila trag i u Teksasu, u oblastima južno od Dalasa gdje je padao grad veličine kokošijeg jajeta.

agencije