Smijenjeni direktori bolnica Stanetić i Marjanović

Vlada Republike Srpske danas je razriješila dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Mirka Stanetića i za vršioca dužnosti direktora te ustanove imenovala je Vladu Đajića.

Na sjednici je dužnosti razriješen i direktor bolnice u Gradišci Vlado Marjanović na lični zahtjev i za vršioca dužnosti direktora te bolnice je imenovan Mirko Manojlović.

Imenovanja vršioca dužnosti ove dvije ustanove izvršena su do okončanja postupka javne konkurencije, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Novi direktor UKC RS Vlado Đajić (52) zaposlen u ovoj ustanovi kao specijalista neurologije i šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Tokom rata je kao ljekar učestvovao u spasavanju više stotina ranjenika.

Učestvovao je u oganizaciji neurološke službe RS, koja je prva u BiH počela sa ultrazvučnim ispitivanjem krvnih sudova vrata i glave, prva organizovala jedinicu za moždani udar, prva počela davati trobolitičku terapiju za brzo liječenje moždanog udara, obučila neurologe u svim lokalnim bolnicama da rade ultrazvuk krvnih sudova i da daju trombolitičku terapiju, prva uvela ispitivanje funkcija autonomnog nervog sistema.

Đajić je organizovao je projekat prevencije moždanog udara u RS kojim je besplatno pregledano preko 35.000 stanovnika Srpske u svim opštinama, što je jedinstven projekat u svijetu.

Bolnica u Gradišci našla se u žiži interesovanja javnosti nakon slučaja koji se dogodio u 27. oktobra prošle godine, kada je Jovana Šinik (33) preminula nakon poroda u ovoj bolnici. Porodica preminule najavile ja nešto kasnije tužbu protiv ljekara, a zbog smrti porodilje održan je i protest građana Gradiške. Komisija za vanredni stručni nadzor u Bolnici Gradiška kasnije je utvrdila da je porodilji Jovani Šinik u toj zdravstvenoj ustanovi pružena adekvatna zdravstvena zaštita, propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije.

Stanetić iznenađen, Đajić usmeno obaviješten

Mirko Stanetić je potvrdio “EuroBlicu” da je smijenjen, rekavši da nije to očekivao. Još nije dobio zvaničnu odluku Vlade RS o smjeni, ali će je, ističe, poštovati i nastaviti da radi kao pulmolog.

EuroBlic je dobio potvrdu i od doktora Vlade Đajića, koji kaže da ga je ministar zdravlja Dragan Bogdanić obavijestio da će biti v.d. direktora UKC.

– Još nisam dobio zvaničnu odluku o imenovanju, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje – rekao je Đajić.