NovostiRS/BiH

Slučaj “Orić”: Spremno suđenje, obezbijeđeni svjedoci

0

Protiv Nasera Orića podignuta je optužnica i za njegove zločine obezbijeđeni su svjedoci potvrđeno je za B92 u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

naser-oric-foto-afp_f

U tom tužilaštvu kažu da su spremni i da čekaju da suđenje bude zakazano.

Suđenje Naseru Oriću pred bosanskim sudom, trebalo bi da počne u januaru. Orić se na pripremnom ročištu izjasnio da nije kriv, a njegova odbrana tražila je prije mjesec dana da Haški tribunal spriječi ovo suđenje, jer mu je za ta djela navodno već suđeno u Hagu.

“Mi smo to naravno u više navrata provjeravali čak smo išli i dotle da smo zatražili od tužilaštva Haškog tribunala da potvrdi to do čega smo došli nije tretirano u Hagu i dobili smo tu potvrdu. Međutim i pored toga odbrana je insistirala da je to bio predmet procesuiranja u Hagu”, kaže tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

U odluci Haškog tribunala navodi se da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dve osobe u Bratuncu.

“Međutim i pored toga odbrana je insistirala da je to bio predmet procesuiranja u Hagu i onda je morao sud da se oglasi i koliko sam obaviješten sud je odlučio da to nije bio predmet suđenja u Hagu i sada suđenje može da se nastavi. Mislim da je to jedan veliki naš uspjeh, uspjeh našeg tužilaštva i primjer dobre saradnje u regiji”, dodaje Vukčević.

Naser Orić tereti se da je lično ubio jednog zarobljenika koji je bio sudija i koji ga je osudio prije rata za neka krivična djela.

Inače, ovaj slučaj postoji u Tužilaštvu BiH od 2006 godine, ali je aktiviran tek pošto ga je istražilo naše Tužilaštvo za ratne zločine.

B92

Mektić: Nema razgovora sa Dodikom, postajemo njegova zamorčad

Previous article

Prevareni žiranti tuže banke: Prevaranti povezani s bankama

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti